有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
師兄食左幾來?
長期食ppi會骨質疏鬆
樓主 ,近排點
食益生菌都冇用
基本上都叫好返哂9成
係有時候真係食多左 飽個陣會脹得辛苦d
同埋唔知點解早排d胃氣會出返一陣 跟住又會無事
依家仲keep住食益生菌 當補下身
依家都可以偷下雞飲下汽水同食個譚仔

基本上我由6月開始出事 6-9月最唔舒服
12月左右先叫好得7788
好羨慕
巴打咩情況
胃痛,肚痛,胃脹齊曬
之前轉睇中醫,食左幾劑藥就好番曬,今年年頭又開始痛,今次睇中醫都冇用,有飲藥果日唔痛,唔飲就痛
個醫生點講先?
想問下各位平時食開咩早餐?
有胃病真係好煩,想食燕麥嗰啲但好似話難消化會頂胃(有冇人試過?),
依家因為係大學食,平時就食快餐(雞扒,煎蛋,蘿蔔糕/多士),
但係間唔時都覺得食完好多胃氣,可能蛋白質太多,
大家有冇咩早餐推介係易消化又少胃氣又有營養?
愈黎愈廋,上個月55kg,今個月已經去到53kg
過來人,食藥哂鳩氣的

我先食瀉藥排哂腸胃d 垃圾,之後幾乎完全無得食加工食品,多數自己煮,唔加調味油糖鹽,每日三升水,食多少少麥皮,出街食要拎大碗清水過濾再食,食左一星期已無咩事,到而家成個月都無咩反彈

利申以前日日食完野都胃脹有氣
有試過停左益生菌?
出街嘢又油又唔乾淨 試下自己煮啦 我就食蛋糕or唐記包做早餐多
食包最好,乾既麵條,不過都係因人而異
想問大家會唔會個人好攰 無咩力同暈暈地
here
訓覺多夢 就算訓夠8個鐘 訓醒依然好攰
個人有時會虛一虛 跌一跌個隻暈暈地

以上情況睇過中醫有改善 不過發夢呢d野停唔到
但依家起碼訓醒有精神先
係啊 仲會手腳冰冷 我睇中醫話佢都係幫到我令個人冇虛 長期都要靠自己 叫我做下運動咁 不過我都係覺得自己成日都有時暈一暈 特別人多同太吵時候
無話特別停過
只係有時唔記得食 通常一個禮拜左右
不過都無話會發返
一無食都唔會突然變得極唔舒服

有時feel到脹一脹 就會記得又要食返益生菌
但係我睇又好似話麵包嗰啲小麥製品都多胃氣,
同埋想有營養啲
所以因人而異
順便問下,你會揀咩麵包
菠蘿包嗰啲好似太甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞