有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
等你結果 我見上面都有幾個巴打介紹過
認同 返工壓力好大 大大小小問題一個又一個
所以成日好想辭職 但辭職就屎都無得食
我早幾日睇中醫 中醫建議煲薑水
我都有順口問 問佢有無用
佢答我:可以試下既 飲你唔壞 不過薑水會好啲
不過我都有買黎飲下

不過大家睇中醫會睇幾耐
個中醫得唔得?
一兩星期 一次囉,長睇又晒錢,依d 唔係一朝一日會好番
星期五晚入法國照胃鏡 係咪做果陣肯定無知覺
老實講 er氣依然都會有 係感覺上無咁澎湃
我飲左3日藥 去左廁所宇宙大爆炸左2次
應該係排左d濕毒出黎
求名

我睇過大埔一個幾出名 叫林冠傑 但D藥唔係好得
我係個d連鎖中醫店到睇
我老母話個果醫師唔錯先叫我去睇
320蚊3日藥同我睇西醫一樣價
(連中醫都咁貴 ....
大埔我係睇王樹棠 上次睇同一間醫館 劉麗儀
我就覺得劉麗儀 夾我多啲
上次啲藥見效快少少
如果腸道生蟲會唔會有關連?
去左日本 買左 d 藥食 效果唔錯
靠把脈 診症店嗎?定要自己講岀口先中d身體問題
好怕中醫無料
都係一黎會問你咩唔舒服咁囉
我未試過睇中醫唔洗講出口啊
我係食左啲藥覺得都有效 先繼續睇住先
姓林果個就係可以一把脈
將你身體所有病徵講晒出黎

但D藥係我身上唔得
輕輕一推 各位手足近況如何
lm
搭單問下各位巴絲除左腸胃問題
同時會唔會無乜精神成日好攰咁
消化不良會肚脹,最好睇中醫,幫你調理身子

腸胃飲中藥接近一星期 情況有改善
不過如果一食得油啲 就會頂住 有啲想嘔咁
正常清淡少少就無乜大問題
醫生話
芝士奶類都唔好亂食
好容易消化不良
或者乳糖不耐症就柯

我自己就會避開食太辣
食小辣都唔好飲可樂果啲
啲辣醬同可樂溝埋好多泡 特別係果隻韓國辣撈面

同埋我係因為食野食太快 先搞壞腸胃
所以進食速度都緊要
而且唔可以食完馬上訓低

之前食完兩包營多馬上訓
第2朝就腸胃炎 因為啲蒜蓉搞到好多胃氣

無爬文sorry
呢啲只係我自己既體驗
食到肥西大隻。。。。。 會咁
我打過化療針食過一輪抗生素之後,腸胃都變成咁,腸氣多果陣仲係咁嘔

避開任何奶類製品(包括芝士、牛油、cream、雪糕)、香蕉、蕃薯類、糯米
總之任何會經消化產生氣體既食物免得過就免

口痕既話,果排好d就食小小,食左呢d違禁品,我就即飲肥仔水、化氣藥,以防第二朝腸痛

平時我會食asahi既ebios(益生菌類可以幫倒你打好個底),積左太多氣搞到腸抽筋(腸痛)肥仔水(吳德物次腸痛水,bb仔藥、但有效過腸藥)可以緊急用,飲完個幾鐘就可以無事
好似又打回原型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞