有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
豆類難消化,偏方唔建議試
以前胃口好大 而家腸胃消化有時唔係好好 個人好易食滯,前幾日dinner食完pasta個胃頂到要食太田胃散,平時食正餐都好快飽,但食左只係半碗飯

Er氣超大聲,大聲到隔離幾個位都聽到

平時一日一定至少去一次大便 前排試168間歇斷食之後有輕微便秘 所以轉返正常飲食pattern

一個禮拜做2-3次gym 飲夠水 咩都食 唔熬夜 所以有關生活規律既建議都唔太有用 但我腸胃問題又唔係非常嚴重 唔知點好
之前試過飲 飲完無耐成晚係咁響
仲有啲搞住搞住
而且唔知係咪太甜 個胃會唔太舒服
因為我係飲左會勁響 成晚咕咕咕
呢個又無 但就覺得個胃頂/食道/喉嚨成期有野
腸胃好差你,你試食 益生菌先啦,試下森下仁丹
好 飲米水調理有無用?

今晚晚餐係蒸熱琴晚啲通心粉同牛肉娃娃菜 食完少少肚痛
似係消化不良,胃氣多,
心口同喉嚨有野頂,應該係胃氣,係咪嗝返d氣出黎就會無咁頂?
聽日去買森下仁丹 7半食完晚飯到12 點都仲有氣urgh 兼少少肚痛

但我對保健品有啲恐懼 驚長食斷左之後身體會習慣唔到無左佢
試左好多方法,暫時黎講
食野食慢D同咬多幾啖係最有用,
會明顯感覺到胃冇咁容易塞住塞住
胃氣方面都會少左,所以真係唔好貪快,寧願慢慢食
另外乳酸都可以食,要揀冇糖果一隻
覺得真係冇味難食落口既就配埋D生果一齊食

不過近呢個星期偷懶冇keep住對胃好
搞到大便又差番
飲水唔好太大啖
逐少飲
都係果句,你依家都搞唔掂,仲諗之後點有咩意思
係啊 嗝返就舒服啲
一食得油/太多 就會辛苦
所以胃口有時好差
搞到依家好鍾意飲酸野 等自己開胃少少
你估放屁咁容易?
知唔知女仔黎m下面會膨脹 係更唔舒服
一個唔覺意谷谷下又變痔瘡 知唔知做女人仲要承受咁多痛係幾咁辛苦
戒凍飲好快好
同我症狀幾唔多,不過我有d胃酸倒流
嗝氣出黎個時有無酸氣?
當食物落到食道心口位附近,會唔會有哽親感覺?
前晚胃痛 痛到成晚都訓唔到睇醫生話腸胃炎
之前食親自助餐放題生熟交替/食得太多就會腸胃炎 最多都係屙同嘔 第一次係會痛 到而家仲係有啲唔舒服
之後我會戒下口唔好亂咁食咁多野
想試下食益生菌睇下有冇幫助 大家有冇邊隻推薦?
有無胃酸倒流?
無乜酸氣 多數都係上一餐食既野既味
哽親又唔會 就頂住頂住
森下仁丹

巴打 唔好再食自動餐 放題果類,其實好傷身
冇呀
都係陪人食 自己都唔係特別鍾意食
有冇食過iherb買到果啲 諗住平平地食下
有呀,追番上邊,兩盒平d
3號果隻好似唔錯 買黎試下先 唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞