[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
兩者定位唔同,Waffen-SS始終都係SS一翼唔算係「正式」軍隊,主要目的係對付政治犯唔係外敵
因為唔係正式軍人所以佢哋無軍紀,好多大屠殺都係佢哋有份,所以戰後就連埋SS一齊ban咗

Wehrmacht係軍隊,冇犯咁多反人類罪

Wehrmacht啲士兵睇Waffen-SS唔順眼,唔難理解點解
Waffen-SS班友亂咁嚟成日要Wehrmacht執手尾,但軍備又好過Wehrmacht
唔係掉轉咩
通常國防軍頂唔順或者兇儉地方先投入黨衛軍
戰場救火隊
所以佢哋喺戰場上嘅作用係支援Wehrmacht
兩支軍隊雖然關係唔好,但合作成效有眼得見

如果德國贏咗嘅話Waffen-SS應該會解散變返普通SS
我係想反問返佢wehrmacht同Waffen-as係戰場上有乜分別?
根本兩邊所作所為都差唔多
頂盡warden-ss有啲外籍部隊要做啲dirty job
應該南日本北日本

我自己覺得來自硫磺島的信好表達到日本軍人嘅榮譽感同埋平民嘅厭戰感。
真係打仗嘅時候
攻一座城比死一萬人要緊
人命根本冇人會理
有玩過二戰戰略game eg hoi4 呢d就明
d人只係數字
會俾蘇聯食撚左
仲衰
認同
其實佢提出嘅概念係好事
各個人種都有各自長處
黑人體格好 白人體格+智慧 黃人貿易+細心
各司其職一定有更高成就
海口
蘇聯/俄國不嬲最想要就係海口
而且戰略位置上包圍中國
同美國做嘅嘢一樣
我對二戰時歐洲啲學者點過生活有興趣啲。
呢個世界會更加美好
唔好講你老豆老母俾人殺左
然後你出唔到世
總之我降生嘅條件
起碼冇矮撚 冇先天疾病 冇低等民族
科技發展肯定俾而家快
如果有去過德國
munich NS
其實德國歧視Jews已經根深蒂固
munich果時嘅人對共產黨都係恨之入骨
你話佢會唔會真係互不侵犯蘇聯?
巴打就中肯啦
要識逆地而處
理解到底點解不惜一切要開戰
你估佢地唔洗死人?
果時日本土地 糧食短缺
加上之前幾次侵略中國朝鮮湊效
好難怪佢地國民覺得呢個係可行辦法
等三戰
納粹係有醫生律師等高層支持
仲有有錢人俾佢promote
咁當然有d清醒嘅就會反/走佬
美軍 Fans

101 Airborne

Bazooka

Jeep

M4 Sherman

攝於Munich NS
果時d痴線基因論
根本係軍國主義 大日本大東亞共榮圈呢d思想害到佢地不惜一切開戰 扮咩好慘冇得揀先侵略人地姐
睇下劉仲敬《遠東的線索》。
其實日本二十年代國內主要有兩派,皆非軍國主義。
1)國際協調主義者搞和平外交,行凱恩斯經濟模式。
2)泛亞主義者,主張提攜中國老兄及東南亞鄰邦,資助孫中山革命。
當時國際協調主義者絕大多數時間主政主外交,無用自己身為大英帝國係遠東既盟友、遠東條約體系保護者既地位去維持東亞秩序,對於蘇共係中國搞滲透無動於衷,以致日本損失好多外交利益,最終國內泛亞主義者同將領轉趨激進,用軍事實實現以日本為核心既大東亞共榮圈。
根本由甲午戰爭 到中俄戰爭 再到全面侵華 都係日本計劃好 用對外軍事擴張黎應付內需 亦都變成左一個無法避免既循環 當有一段好短時間日本對外侵略唔係主流思想 但咁都可以講到係和平主義者?
而咩大東亞共榮圈 咪又係為左滿足自己軍國主義 奴役其他國家人民既籍口
奧馬哈海灘果到有一幕好深刻

講緊巡洋艦因擱淺而不能近岸炮擊支援,得驅逐艦可以

果陣就有隻法蘭克福號冒著擱淺危險駛到離岸900米不停炮擊支援

重點既係,艦上既炮手發現左盟軍一部唔識郁既坦克,不停轟炸同一點,於是該艦就不停幫手轟炸同一點,而工程師都發覺到隻艦係根據佢地既炮彈落點做炮火支援,隨後架坦克作出左多個「指示」。 呢種無聲既默契真係好正

會令我係到諗 其他國家既軍隊會唔會做到呢種默契呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞