[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
事實上, 真係中國軍隊屠殺 日本人, 所以日本先會出兵教訓中國
參考「通州屠殺」

所以日本入侵, 都是中國自己搞出來

照道理, 應該係中國要向日本道歉
只係講緊係其他角度既開戰原因,日本係戰時既暴行係冇法掩蓋既

戰略部署一早預左打,事件只係導火線
咁九一八又係咩黎
你隻傻鳩支那狗靜啦
其實點解要攻打香港?
香港有咩戰略價值?
就係支那狗屈日本入侵支那

所以你先係支那狗
日本其實冇全面同中國戰爭既準備,如果一開就就有豫湘桂會戰咁周詳既計劃同準備,國民黨可能輸得仲快
你咁on9話你唔係支那狗都冇人信啦
自己上網搜尋一下「通州屠殺」再講

廢事駁你
日英都正式開戰 唔打留係到等過年咩
好少絲打咁中意研究wwii
中學歷史堂收皮啦
悶撚到閪咁,當年我好撚憎歷史,次次都差啲唔合格
而家大個左反而會買歷史書睇下,當故仔咁睇
香港既港口設施都叫先進既
睇曬成個南中國海
正確黎講打香港係東亞侵略其中一個點

時間上日本啱啱偷襲pearl harbor, 係美國未反攻前一下打哂成個東南亞

新加坡、越南都係同一時間俾日本打緊

而香港既守軍係守得最耐
咁興中會,同盟會最初都只係講關內十八省
後尾大貪到滿蒙疆藏都想食埋

當年孫文搵日本幫手對付袁世凱,講明事成後有著數俾日本,後尾走晒數,攞返滿州都好應該
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20150219/2_17484850/%E5%96%9A%E9%86%92%E5%A4%B1%E6%86%B6-%E9%99%B6%E5%82%91
當時英國遠東軍隊唔夠人,要揀守香港定新加坡,結果邱吉爾決定保住麻六甲海郟守星加坡

點知七日就俾日本收皮,間接導致坡佬唔信英國戰後獨立
香港仲要雙方兵力差距極大之下都守到18日
由垃圾灣防線戰到赤柱彈盡糧絕,退無可退
先無條件投降
守港島嗰時仲策動左幾次反攻,比左唔少苦頭日本仔
留名
清朝退位講到明
“合滿、漢、蒙、回、藏五族完全領土為一大中華民國”
大乜貪呀
講孫文仲可笑 講下都算咁兒戲
唔順超落去搵佢找數囉
九一八之後,日本都仲肯國軍交付佢地購買既軍艦
根本日本無心打落去
屌呢句真
二戰時期英國對東亞閪到爆,落 order 叫香港守軍 resist to the end

自己就鄧寇克大徹退

香港本應炸哂啲港口就走,等日本拎唔到黎做唔到補給港就算
高質post
推薦大家可以睇下呢本書
《第三帝國的興亡The Rise and Fall of the Third Reich》
呢本書係用戰後繳獲既德國文件黎寫
裡面紀錄好多野都係真確
例如納粹高層開會既紀錄
睇完呢本書基本可以了解到二戰爆發既原因
以及由德國方面既紀錄睇呢場戰爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞