[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
當年升中三終於有歷史堂
成班得我一個好興奮 身邊既人都覺得我係變態既女仔
但係慢慢發覺歷史堂同我想像中既完全唔一樣 我想學既野上堂根本一字不提

我想知道二戰出名既軍官 軍隊 武器 戰機 坦克 戰役
課堂一句都冇提
結果都係上網睇下資料 睇下書自己學
點解德國果陣係歐洲咁所向披靡?
啱唔啱聽都好,當時既日耳曼民族真係高質
唔係吹奏獨裁政權,但獨裁政權可以做到快既決定,時間對於打仗來講,係好重要
英國係一戰之後經濟已經開始支持唔到殖民地嘅軍事力量
最精銳果班已經係法國打緊仲要防衛英國本土
就算新加坡係英國東亞最重要據點都缺乏裝備
白思華要求一隊艦隊,最尾得兩隻主力艦,空軍更加唔洗講
香港保衛戰形式比實際重要

當時德國向英法宣戰、日本打珍珠港
英美法中啱啱成立同盟國,英國為左表達有份出力打軸心國先叫香港守

實際上所有資源留返係英倫本土等反攻

太平洋戰爭根本係由美國一個單挑日本
Manstein 聽到扯撚晒旗
千錯萬錯都係Hitler 既錯
獨裁政權 個人崇拜咪搞到一個奧地利下士可以對前線一班將軍元帥指指點點教佢地打仗
冇果堆物資頂一頂
蘇聯工業可能冇時間重建
仲有對士氣都好大影響
前線班士兵冇野到手點會同你搏命
好多因素促成
Appeasement policy
英法軍落後 中歐又冇國家夠德國抽
美國 蘇聯開頭唔鳩理西歐
有人話英法當初揀appeasement係想藉德國限制蘇聯擴張
唔知大家有冇睇過父輩的旗幟同埋來自硫磺島的信?
佢地根本都唔知咁難打
原本話上到陸上支援裝甲師突破
點知一個裝甲師都上唔到岸就收晒皮
步兵師就一路暴露晒係最變態嘅MG42之下
裝備既沉重又多餘
完全壓倒性不利

美軍都只係打緊高級D嘅人海戰術
去過沖繩個戰爭紀念公園
果到有幾個baker 仲有D子彈痕係到
再行入去係一個好深嘅窿
行到落去會睇到D牌寫明D士兵之前係邊到休息 邊到係療傷
甚至軍官係會議室用手榴彈自殺
行到接近盡頭有個位係講到明係日軍想萬歲沖衝鋒突破守係外面嘅美軍
死左超過幾百人 D屍體多到塞住個山洞口

果個位真係覺得個人特別寒

又去左和平基石 好有感觸
Omaha先係咁啫 唔好彩樣樣唔該錯嘅嘢都錯晒 天氣差(搞到偏離登陸地點,坦克又沉晒)、低估敵方軍力、空軍唔炸omaha、傘兵降錯地方幾樣搞到失晒預算 其他4個beach都唔係咁
訓練質素高
單兵性能優秀
科技精良到超越其他國家廿年
例如 果陣已經有CQB戰術 世界上第一把全自動突擊步槍STG44 閃擊戰快攻戰術
裝甲師精良 等等

再加上極端種族主義同仇恨
足以令德國成為歐洲戰線令人恐懼嘅惡魔
前者冇新意 後者幾好睇
有時真係想睇吓美國以外嘅二戰戲 有咩好推介?
目前睇過The Pianist, Der Untergang, 來自硫磺島的信, Dunkirk
其他唔係跟史實嘅片唔計
我最近搵到一個好正嘅節目 講二戰講得比較深入同埋好有趣

在晴朗的一天爆粗 SWEARDAY 第八十二集: 「永遠的0」
https://www.youtube.com/watch?v=yr7nYRlCX1I

在晴朗的一天爆粗 SWEARDAY 第十三集:「偉大的意大利人呀!」
https://www.youtube.com/watch?v=CR4T-NbRhlc

在晴朗的一天爆粗 SWEARDAY 第九十五集: 「偉大的德國人」
https://www.youtube.com/watch?v=IJDGqS7mAc8

在晴朗的一天爆粗 SWEARDAY 第九十六集:「坦克」
https://www.youtube.com/watch?v=Q6KHUbl41vw

在晴朗的一天爆粗 SWEARDAY 第九十八集: 「山本五十六」
https://www.youtube.com/watch?v=kOxSvINLWmY

原來歷史都可以咁好玩
Das boot都好睇,講U-boot
The bridge too far算唔算 美軍係配角
佢同channel仲有個節目講戰機,都幾好聽
Terry把聲真係好正
好想搵返
唔知邊度有呢2隻碟賣
依家日本左仔橫行
五星上將艾森豪算唔算比較好嗰個?
Das Boot睇過 嗰種claustrophobia營造得好正
正確認清歴史係對陣亡者一份尊重,同政治正唔正確無關

共產黨對二戰做既野開個新 post 我同你慢慢傾

香港從來得左仔會推崇過東江縱隊,有名你叫游擊隊,功勞大過正規英加聯軍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞