[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
而家仲有兩架飛得嘅流星
用嚟試彈射椅
法國係輸係高層指揮失當
太多死老野霸住個位不思進進
個時戴高樂已經提議發展新型中戰車
不過班死老野仲停留係一戰光環入面
仲衰撚過國民黨
德國閃電戰法國個時都比戴高樂既坦克中隊咬返一野
仲有空軍bf109都唔法國新戰機抽(唔記得左咩型號)
太平洋戰爭本身日本戰力好過盟軍

唔係美軍幾隊航母戰鬥群珊瑚島到中途島前後擊沉哂日本啲航母,隨時要打多幾年等日本無哂石油先完
講起彈射椅,二戰德軍HE162個彈射椅設計超有問題,如果彈射前pilot唔縮起對腳,一彈出黎個時就會被切斷。
中途島ijn之後仲有幾艘akagi同級既航母
不過情報已經漏晒出去
同埋日本冇晒資源
變埋運輸艦

老老實實日本仔係中途島之後理性返啲唔係冇得打

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/瑞鶴號航空母艦
得果兩首點同美國海軍打
更何況德國航母係零
除左艦,日本零式戰機性能亦都好過美軍,仲未計後期出埋自殺式神風敢死隊

二戰亞太區盟軍贏到,MVP 一定係美國海軍
戈林講過知道P51飛到到德國上空就知道德國已經輸咗
正評再留名慢慢睇
1942年蘇軍主力部署係莫斯科,所以希特拉決定打南俄
而史太林格勒係南俄交通中樞,打南俄一定要打史太林格勒
野貓式早期已經有,佢打薩奇剪已經夠零戰打
當時都未去到海上戰機稱霸嘅時候,德軍如有兩航海上虎式坦克,應該可以搶到足夠資源去繼續齊貝林伯爵嘅嘅計劃
如果比較當時海軍嘅代表作,德軍嘅俾斯麥真係最完美嘅組合,之後嘅大和(生腫瘤嘅副炮群),lowa class嘅幼長,俾斯麥真係最靚
得380mm炮叫海上虎式
英國同法國就係以為德國會好似一戰咁取道比利時,所以將全力佈置係比利時
曼斯坦就詐攻比利時,全力係阿登山區奇襲
諗起其中一個士兵登陸果陣話要帶啲土番美國,結果都係......
剛響Netflix睇完。
真係好慘烈。實際情況一定慘烈好多倍。
F6F,F4U出現後零式性能點亦都好過美軍
1936年前造嘅艦受到華盛頓條約限制,所有艦炮口徑<16吋,再加上舊艦改造未完工,所以當時嘅380mm 口徑對英/美已經好夠用
頭嗰幾年,打中途島都未出野貓式,係菲律賓打火雞先服役

當時日本海軍已經半收皮
當年比利時肯比軍隊法國指揮可能都頂到多幾個月
條約艦黎講,美國北卡級已經有406mm
F4F 1940年已經服役,而battle of midway發生1942年,當時USS Hornet已經出動咗二十幾架。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞