[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
無可否認太平洋美國係絕對主力,但歐戰其實主力係呢到大部份人都唔鐘意架俄國

美國在歐戰最主要貢獻係支援,其實去到1944年德國已經苦苦撐住東線,英美聯軍登錄法國只係加速德國死亡

我唔係話美國係二線主力,不過確實德國當時真係將2/3兵力放響東線,而蘇聯都係一路得到美國後勤支援加上本身工業力加癡線打法先可以反攻,但單在兩邊戰場去計,單用戰鬥力去比較響歐戰係比俄國比下去

呢到有好多專家,大家可以討論一下
頭先睇到呢篇文
有關香港保衛戰中嘅一個小故事

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155876985641819&id=696441818
睇完個post又重溫雷霆救兵
第N次睇都仲係肉緊地睇哂
二戰經典我真係會擺佢第一位
英國轟炸機司令部同美國第八第九航空軍重轟炸機空勤人員50%死亡率係
Hans Zimmer 無得彈啦

聽親都入哂心

終於追晒
隻馬一郁,條友就仆街
揸坦克果個人
其實咁樣跌法架坦克會唔會好傷?

迷你坦克
強帖留名
好有動感
KV-1
屌你老母硫磺島家書好睇到
竟然有二宮和也

屌你老母讀多啲書先啦,蘇聯死三千幾萬人呀岸鳩,英美兩國加埋總動員都唔夠蘇聯死左嘅人多,仲有50%死亡率係因為初期無長途護航戰機,1944年後Luftwaffe主力喺東線俾蘇聯Yak3 Yak9 IL2收左皮之後英美空軍轟炸機生存率直線上升你又唔提

收皮啦俾美帝荷里活洗腦洗到你咁都幾成功。攞英美軍果單丁一個branch未有長途護航機時嘅早期生存率同成個蘇聯三軍總合加平民死亡黎比都得你真係岸鳩,俾下史書,不論蘇美英法都話美國係汁死雞
睇到好心up
你地對斯大林格勒點睇?第六軍團喺咪死得冤枉🤔
樓主個名我睇the man in the high castle 好似都有見過
有咩?🤔
John Smith 個上司?
利申 銀河英雄傳說度改

講返正題?
我認識既Reinhard Heydrich
我覺得進攻果度係希特拉最錯既決定
裝備唔足夠 好多都凍死哂 講真凍到震住咁點打仗
好多比蘇聯捉咗 下場一定好慘
Prague hangman
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞