[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
如果當初鐵必制同俾斯麥可以一齊係海上,德軍海戰可能有得同美國鬥
其實大家都係保衛一種價值,又唔可以講唔可以吹奏,始終英國當年都係入侵者
德軍係非洲收左皮已經俾盟軍知佢冇料
係二戰初期盟軍得噴火式係可以同BF109對抗 到左中後期德軍研發百舌鳥 英軍都改進空軍力量 研發出噴火式9型先同德軍有得揮
而德國早係二戰中期經已研發出噴氣式戰鬥機 不過由於元首堅持進攻為上嘅作戰方針 所以研發出嘅噴氣式戰鬥機全部都想作為轟炸機使用 但係因為尼款轟炸機係高速俯衝嘅時候好多都會散架 所以一直到二戰末段先投入戰場使用 但係當時德國已經喪失左制空權

至於亞洲戰場方面主力軍就得日軍嘅零戰同美軍嘅戰鬥機 零戰因為迴旋半徑短 所以靈活性高 好容易可以兜後打敵機 係二戰初期美軍空軍都係比日軍壓住黎打 而去到中期因為野貓式 地獄貓艦載機 野馬式嘅出現先扭轉空軍嘅弱勢局面
初期556會係人體內翻滾唔係設計初衷,係因為彈頭氣動唔穩定所導致,係飛行中會有不規則滾轉,咁會嚴重影響準度同射程,之後新設計既556彈就冇呢個問題。

而且日內瓦公約已經禁止對人體會造成不必要殺傷力既子彈,舊556彈亦屬於呢種子彈
諗起雷霆救兵一開始嗰幕
高汁留名
其實係1942年初果時 南方集團軍分左一半兵力去高加索 南部山區戰線拉太長 蘇聯軍又多遊擊隊 導致兩邊都攻唔入 攻到亦維持唔到戰線 到1942年冬天 蘇聯烏拉爾同西伯利亞部隊黎到 冬天極端氣候令德軍坦克點唔到火 補給線完全停頓 步兵無適合防寒裝備 無接受過極端氣候訓練大量凍死凍傷 天空長期大雪 能見度極低 空軍飛唔到 最後整個南方集團軍覆滅

Moscow唔係唔打 係打唔切 到莫斯科城外既時候已經係冬天 根本入唔到城。最記得 1941年11月 史達林於莫斯科紅場舉行實彈閱兵 受檢部隊一閱完兵即時注防 好經典
有個士兵成個碧咸咁既樣
Ardennes
香港需要希特拉
成日諗如果當初日本仔唔打老美
而家既世界會係點

係現場個震撼感好強 ,成日諗人地都係同我地差唔多年紀要去打仗
5.56代表 M16a1 Vietnam
香港嗰個都好震撼

咁既補給後勤同兵力都同你打到去阿拉曼,後面又被美軍登陸,已經盡哂力仲想點
蘇聯5.45x39首支小口徑制式突擊步槍 ak74
唔認輸將個波拋哂比死人

The big E

Ak 系列比較鍾意svd rpk
Enterprise
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞