[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
鍾意歷史 特別係WW2既你一定記得今日

大家不如分享下你地係二戰入面覺得最轟烈既戰役 同講下有關二戰既故事

唔計政治/輸贏 你地個人最鍾意係邊個國家同邊支軍隊?

又或者Post下你印象最深刻既相比大家睇下

身邊冇一個人討論歷史 係得呢度先有人可以傾下

唔鍾意都可以當睇下相

入侵蘇聯
Operation Barbarossa

Battle of Stalingrad
應該係史上數一數二最慘既一埸仗

以下係蘇聯士兵

蘇聯既T-34坦克

左手邊係已投降既德軍 佢既衫厚過班蘇聯士兵好多

The 6th Army 德國第六軍團戰俘

Battle of Kursk
我最鍾意既一埸戰役 根本就係Battle of Tanks

呢張相真係好險

Joachim Peiper in Battle of Kursk

雖然呢張唔係關於Battle of Kursk 不過真係好想好似個女人咁坐係上面

我最鍾意既士兵
Hans-Joachim Marseille

佢係德國空軍 外號係非洲之星
除咗佢係戰場上擊落158架戰機驚人既成績之外

佢仲係一個好搞笑 鍾意我行我素既人
佢夠膽死係希特拉面前演奏希特拉ban咗美國既Jazz

希特拉個樣

最後我好開心你竟然睇哂我想分享既相
如果資料有錯請更正
Instagram 好多二戰相嘅ac
好睇
二戰jj
我覺得二戰最好睇反而係邱吉爾,羅斯福,史太林三巨頭博奕
留名學野
點解既? 講下你既睇法呀?
感受最深係諾曼第登陸戰,我係盟軍登陸七十週年那天去了奧馬哈灘一趟。見到咁大個海灘係度諗,究竟係甚麼會令到士兵明知面前係槍林彈雨都衝過去。
中途仲同幾個老兵傾計,有個仲駐守過香港,聽佢地經歷真係五體投地。
一堆生命的終結構成今日的世界
italians secretly surrender
雅爾達會議
納粹德國
希特拉
其實真係得美軍中伏,奧馬哈同猶他防守最強

d day 自由法國同英國登陸嘅地點相對都幾輕鬆
#metoo

諾曼第登陸 真係好慘烈
中學歷史miss講過 地理上德軍拎晒制高點 所以頭一二三批基本上係送死
第四批打後就係靠先頭部隊既屍體作盾牌先攻得上去

唔知登陸艇上既佢地知道自己即將送死係咩心情呢

好多人人未上到岸已經死左

當年細個睇完雷霆救兵 之後係FF自己係到搶灘
空降部隊落錯地方死大半

機動部隊跟唔上步兵

驚俾炮炸艦所以得有限度火炮支援

結果奧馬哈成堆美軍要用血肉之軀搶灘
影到呢d相真係好唔簡單
經歷最勁
一定係遊走英德既雙重間諜
當德國狗咁撚
gay
43年開始德國情報已經形同虛設
俾美蘇英睇穿晒
Heil Führer
向英雄致以最崇高敬意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞