[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike

想要橡葉鐵十字
德國開戰真係因為歷史因素 當代因上一代而夾住開拖 但日本就點都係人渣仆街
有冇人熟比利時二戰嘅部署 成日睇文獻都話德軍稱讚佢地極其英勇 又話戰鬥力同意志高昂 但就搵唔到有佢地嘅兵力部署 仲有佢地啲裝備都好少有介紹
日本開戰都係國家資源所致 當時成個東南亞 太平洋都係英美法荷嘅殖民地 中國又被人分割曬 作為一個冇資源嘅島國 佢都冇第二條路揀 再講 一開始侵略嘅係西方 日本都只係有樣學樣 歷史冇真正嘅壞人好人之分 不過要記著 歷史係勝利者寫出黎
上一代係咁講刀刺在背
下一代就上場打仗送死

日本仔戰後反省得好徹底

Nazi得呢個war merit1939
Ion cross太貴唔捨得買
見親都幾千蚊
麥帥二戰功勞稱唔上1st tier
係識玩政治同搶風頭
天皇企喺佢隔離成個毒撚咁
不過日本冇被赤化真係靠佢 一上岸即刻叫人寫部新憲法
力保天皇安撫保守派 同埋爭取天皇支持改憲法同過安保

政治能力一等一
戰功就仁川登陸 但後期話要原子彈炸鳩老毛 杜魯門覺得佢癲鬼左鎮唔住就兜走佢
一戰日軍對戰俘好人道 係喺外國有報導過嘅程度
印象中日軍喺二戰變到咁癲係軍事化得太快 陸軍同海軍鬥到死 天皇又制止唔到 成個國家風氣都唔正常 士兵變軍官出氣袋 於是搵平民發洩
我唔係幫日本講嘢 只係話冇一個國家或民族係天生就係咁
https://www.sankei.com/smp/life/news/130812/lif1308120009-s.html
保留天皇好難講得上係佢個人遠見一力促成
畢竟日本係保留天皇呢方面有好大堅持
連共產天皇都諗到呢下真係五體投地
因為Nazism同Communism係唔會傾得埋
打仗係遲早問題
你班同學就On9
冇嗰幾千萬人犠牲
點會有和平同埋戰後國際合作
向生者同埋死者致敬
其實冇D-day
東線都夠收德國皮
唔計東線 盟軍一月係Anzio 都登陸左
operation overlord 絕對唔係決定勝負既一役
終於睇哂咁多個巴絲既討論
你地真係好深入研究軍備 直頭係專家級
好多資料我都冇咁深入睇過
呢度竟然仲有二戰收藏家
好驚訝個post竟然搵到咁多鍾意WW既人
呢個post各位討論既野真係高質到比起上堂都學唔到咁多

唔好意思我又亂post圖
不過真係覺得好靚想分享下
如果間屋有位 最希望砌模型
莫斯科保衛戰果時已經有英國援助既坦克上前線

無美援既鋁合金邊有v2引擎
喀秋莎都要靠美國貨車底盤發射啦
幾年前買過兩隻wehrmacht同waffen SS模型
不過屋企人唔比我拎出黎因為佢地唔鍾意我鍾意二戰野 而家我都唔敢收藏任何野啦
又係土地問題
好羨慕巴打可以收集咁多徽章同槍械
要打仗因為要資源,要資源因為打仗時唔可以貿易要自給自足,根本個logic本身就錯哂
冬季戰爭
繼續戰爭
德國要怪應該怪烏特德殺咗德國戰略空軍

打南俄一定要打史太林格勒依個交通樞紐
Battle of Great Britain同Battle of Dunkirk
都比Battle of Normandy 對整個二戰以至戰後格局既影響黎得大
堅定左英國政府抵抗既決心 保留左英國本土既防守力量
又要雅各賓派巴打個舊post

教科書也不會說的77事變真相
https://lihkg.com/thread/312237/page/1
中日戰爭係蘇聯背後挑起

依個說法亦解釋咗日軍係二戰點解咁兇殘
因為日本先係受害者
德國開戰真係因為歷史因素 當代因上一代而夾住開拖 但日本就點都係人渣仆街
日本開戰都係國家資源所致 當時成個東南亞 太平洋都係英美法荷嘅殖民地 中國又被人分割曬 作為一個冇資源嘅島國 佢都冇第二條路揀 再講 一開始侵略嘅係西方 日本都只係有樣學樣 歷史冇真正嘅壞人好人之分 不過要記著 歷史係勝利者寫出黎
要打仗因為要資源,要資源因為打仗時唔可以貿易要自給自足,根本個logic本身就錯哂

又要loop返雅各賓派巴打個舊post

教科書也不會說的77事變真相
https://lihkg.com/thread/312237/page/1
中日戰爭係蘇聯背後挑起

依個說法亦解釋咗日軍係二戰點解咁兇殘
因為日本先係受害者
痴撚線 咪傻啦
墨克亞瑟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞