[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
其實我都好鍾意睇坦克
仲有冇其他國家既坦克可以J?
我淨係收藏咗大量德軍既坦克相
打two front war對德國黎講實在太難,ww1又係咁,ww2又都係咁。
其實德國有冇諗過比佢打贏二戰,點樣管理到咁多國家
意大利人真係最撚廢最撚無骨氣
kv2 可靠?
咁又講下US ARMY
M26

T26E4 其實係M26裝甲&火力(枝90mm係長啲)加強版 值得注意嘅係t26e4炮盾個additional arma係由黑豹坦克(五號戰車)身上切出黎
依個係當時USSR士兵俾佢嘅nickname
好老實 就算德軍直指莫斯科,俄佬一樣唔會投降
結果一樣 ,Stalin本身都好勝
好聽啲講叫做投機,大部分嘅失敗都關墨索里尼事。其實軍事實力上意大利皇家海軍(注意!因為戰爭意大利廢除咗君主制,依家叫意大利海軍! )一啲都唔廢,6艘BB,19艘CA,接近60艘DD,仲有百幾艘submarines,戰前世界排名第四嘅海軍唔係浪得虛名。
空軍方面,德國軍方仲對義大利嘅C205讚不絕口。
不過陸軍就真係麻麻
italians secretly surrender
意大利人真係最撚廢最撚無骨氣
好聽啲講叫做投機,大部分嘅失敗都關墨索里尼事。其實軍事實力上意大利皇家海軍(注意!因為戰爭結束後意大利廢除咗君主制,依家叫意大利海軍! )一啲都唔廢,6艘BB,19艘CA,接近60艘DD,仲有百幾艘submarines,戰前世界排名第四嘅海軍唔係浪得虛名。
空軍方面,德國軍方仲對義大利嘅C205讚不絕口。
不過陸軍就真係麻麻
我d彩色坦克相
有d相冇資料解釋係邊度影/咩型號
巴打幫我估下係咩型號黎

Tiger of SS Panzergrenadier Division "Des Reich" at Kursk July 1943

仔細d睇 Erwin Rommel係度視察緊早期既Tiger

全新既Tiger I

Panzer IV

唯一一張Sherman Fury
富勒係西洋世界軍事史咪話一戰後應該留返奧匈係度制衡德國同蘇聯

不過奧匈1917年同協約國簽咗和約後又毀約,協約國先係戰後要解體奧匈
第3張睇底盤似係三號
第5張兩架應該都係三號J/K/M型
係J/L/M,打錯
聽講以前日本人會同美國人定係美軍講 give me chocolate

點解佢哋會知道美國人會有朱古力
其實日本電報密碼冇比美國破解 咁日本係咪有能力同美國平起平坐?因為中國戰線有共匪幫助圍攻國民革文軍 而日本同蘇聯又有條約 當時零戰又勁 後期又有秋水(me163)海上又有大和等
土共好恐怖
同日本瓜分
仲有更恐怖 學下人先想知再講
你啲女有冇同理分享過佢地祖父輩係二戰嘅故事
日本開戰前
派左好多軍官去美國留學
可以參考琉黃套套戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞