[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
而家你係針對罰日本罰得唔夠,
我係針對蘇聯喺二戰嘅戰爭暴行不比日本少,但係一個都唔駛負責。

你數得再多日軍將領被放都好,始終都數唔到有邊個蘇軍將領有為其戰爭罪行負責。

反而你樓上有個答得誠實呀:
「就憑一個係戰勝國、一個係戰敗國」

咁開軍事法庭托咩?將德意日三國嘅軍民殺盡姦盡咪算囉。
巴打你講事實都比人負評,真係灰J。
如果唔係驚有蘇聯要輸出共產革命,西歐要有人頂住蘇聯呢班barbarian,曼斯坦因都唔會放番出嚟、比佢做西德國防軍顧問。
圖2已經係gundam 世界入面實現左

但《凡爾賽條約》太辣 又因為普法戰爭
打散左中歐國家
冇人制限德國
鬼叫奧匈毀約咩
唔止日德
其他法西斯盟友都因為共慘而避過大審判
法國維希, 泰國, 芬蘭, 奧地利, 西班牙.....
就連國民黨都請埋班日軍做顧問打中共
什至去到南美都有獨裁政權以反共為名得到包庇
當年芬蘭都只係想收復失土,德國叫佢出兵打列寧格勒都唔肯出兵
德國其實係輸左俾蘇聯,2條戰線實在唔易打,加上蘇聯既地理位置,係易守難攻,一個冬天都有排捱

如果德國只係集中資源對美、英、法,絕對係有得打,當時德軍技術係走前左10年。

日本人係明治維新後,好多人出國留學,其實思想已經好西化,但係當時二戰時期係軍國主義者當權,軍隊紀律又唔夠嚴謹,令人覺得成個日本都好殘暴。唔係吹奏民族主義或者啱唔啱聽都好,但大和民族係亞洲來講,都算係高質既民族。起碼二戰後,佢既工業技術,係對全世界都有貢獻。

我唔敢講如果日本統治左中國會變成點。但另一方面睇,都唔見得今日支共有幾好。
人地美國大兵條命咁值錢,戰死一件政府可能要養埋佢老豆老母,亞洲黃種人多命低賤,死晒都唔可憐
共產真係信唔過
對美帝邊仲有得打
除左人命值錢過蘇聯
其他方面都唔會差得過蘇聯
巴打D third reich圖好正
不過好propaganda feel
真實呈現Ww2既德意志
Stalin 本身諗住等德國同英國的打到殘哂先出黎執雞
佢係無估到德國居然係未打敗英國之前打佢
好多報告有指出紅軍集結哂係東線 有哂攻擊準備
莫斯科本身集結左重兵 佢地等緊執雞
但係都未總動員 而且閃電戰(算係啦)又成功 但係唔攻入莫斯科 去史大林到比人圍
佢本身攻緊南俄,史達林格勒係交通中樞

我男神都上過Die Wehrmacht封面

巴打既圖真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞