[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
東江縱隊有佢既功勞既
不過係著眼成個太平洋戰區囉
講到保衛香港始終係uk
https://www.zhihu.com/question/40962741

幫你貼埋d圖既原link

我只係講工業產能要多謝美援

正面戰場當然係靠紅軍用鮮血換取勝利。

其實蘇聯既裝備我覺得係好過德國既
第一次見咁多人都鍾意二戰 好溫暖
馬奇諾防線嘅守軍
法國本土守軍

:風平浪靜 只有零聲衝突 守咗幾日都無攻入嚟
:Rommel同Gulerian 已經爬完山入左嚟
:

訓話樣型好多

戰神之名有保留
如果冇援助法案
ussr仲會唔會贏到?
ppsh41
波蘭嘅bomber 係Tier-1 嘅

馬刀衝鋒我諗係絕無其事
會 lend lease 最幫到手應該係鋁同汽車
其他既物資武器數量對比蘇聯既產量只能講係錦上添花

仲有神風犬
係蘇聯諗出來嘅反坦克犬
但實戰咗一次就放棄採用
唔係因為殘忍
而係反坦克犬多數撞向自己嘅坦克
Lm
難得有絲打鍾意二戰

我比較鍾意海戰多D
例如有擊沈Bismarck 個場真係好慘烈 比成隊swordfish 圍
之前睇discovery 話船員係放水入船自沈

Midway 最經典 美軍破解日軍密碼 令4隻cv 擊沈
(一航戰 赤城 加賀 三航戰 飛龍 蒼龍)
南雲中一

坊之岬海戰 覺得大和死得唔值 上面班人明知都輸 都要叫大和出去 面子問題 好鐘意大和 如果仲係呢個世上就好 (btw 如果Iowa 最D出世 可以同大和決戰就正

陸戰(歐戰區)就係閃電戰 反擊戰 柏林保衛戰
(東線區)硫磺島 塞班島 冲繩保衛戰
Okinawa 最深刻 日本陸軍 死守 同美軍殊死戰鬥
最仆街就係日軍向沖繩居民洗腦 為天皇自殺
有老一輩 沖繩居民唔認同自己係日本人 就係咁

Iowa 係隔離幫Marines 準備登陸前岸轟

好撚靚女
好想去美國參觀一下

最後講句 戰爭係殘忍 願世界和平,中共解體
<br/>
去LA探佢啦,佢到而家仲keep得好好!

因為國會要海軍保持艦炮支援搶灘,海軍又唔想整隻新,仲有列根六百戰艦個陣四隻都大裝修同升級左,所以仲有兩隻可以隨時服役﹙個隨時講緊一年去準備﹚
只怪德國太遲實行巴巴羅薩同打史太林格勒
如果早兩個月去就可能多o的機會
不過冇咁多如果
呢條片有冇人睇過? https://youtu.be/uc4wBfh3lwk
話時話二戰老兵睇Saving Private Ryan開場嗰幕睇到喊呢段故好出名 仲話只係爭氣味就完全一樣

個人最鍾意Siege of Leningrad 搞到啲市民要食人肉 蘇聯堅持到最後贏返真係好勁

話說完全冇人提意大利同馬爾他? Siege of Malta好正

另外仲有幾個故仔可以講吓咁,荷蘭人喺1944年嚴冬飢荒,佢哋要將tulip啲bulb磨食麵粉嚟食。Audrey Hepburn(佢係荷蘭人,阿媽係荷蘭貴族)嗰陣都係咁先捱過二戰。所以好多荷蘭老人家見到tulip都會諗起二戰飢荒啲唔開心嘢

仲有太平洋戰爭去到後期香港比美國軍機炸,美國想戰略轟炸但成日誤炸平民,我阿嫲喺山東街爭啲比佢哋炸中間屋 炸中就冇我啦
意大利人民搶先擒獲墨索里尼都好熱血
昨日入嚟吹咗下 今日又嚟
放低一張最愛嘅圖

其實最想聲討盟軍將柯尼斯堡割畀蘇聯,一個德意志文化名城畀人大筆一揮劃入一個暴政統治下,仲要改個「加里寧格勒」啲鬼死咁難聽嘅名,我寧願畀立陶宛或者波蘭食晒成個東普魯士仲好
兩年內儲錢探北卡
波蘭都算係咁
東西兩面同時阻擋蘇聯同德國

大快人心

有關二戰嘅私人收藏
有冇同好?
佢哋瞓練一嚟用返自己啲坦克,二嚟佢哋啲坦克用柴油,而德國用汽油
波蘭同芬蘭真係好堅強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞