[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike
樓主不如講下企業號?

差唔多太平洋戰爭全部都有份
lm
有本書叫企業號的故事 推薦你睇下
搵唔到
我都想睇返
我屋企有隻大和號vcd,依家搵唔到機播
仲有套永遠的0
未睇過
Thx 巴打

睇 wiki 寫到科幻小說咁

去過澳洲海戰、空襲東京、中途島、硫磺島、菲律賓、沖繩炮戰

打過加賀、赤城、蒼龍、飛龍一堆日本航母

睇到好似一艦 carry 全 team 咁
三世運
好打不如好運
LuckyE
固有技:隊友會幫手擋炮彈
我留言下面補左
不過都多謝你

btw 呢條友真係天才
一個人左右戰局
雷霆傘兵好睇到癲
完場會搵老兵講野
其實ww1都已經試過一次
前幾日喺Berlin去咗舊SS總部 睇啲展覽真係覺得佢哋恐怖殘忍到不得了
嗰part拍得好有真實感
某程度上係靠shoulder cam同夠震
拍攝角度好多都係膊頭高度/視線高度
觀眾睇落會冇咗上帝視角
好多位都係拍到好似第一身咁
可以畀到觀眾置身其中嘅感覺
所以寧捨慘烈
我記得有隻pc槍game中文名係叫咩榮譽重返諾曼第 小學果陣好中意玩
諾曼第搶灘果度卡關
佢都幾好彩,無被人篤爆
Poland 如果唔係飲頭啖湯 其實戰鬥力頗強

7TP坦克死在量少(120-150架)
有37mm炮 另有雙炮塔型
係一號/二號戰車眼中非常麻煩嘅目標 主靠air strike
因為當時三號戰車未普及 一號主要對步兵 MG13 正側面係不能擊穿7TP

你無睇錯 火車係可以作為防禦作戰
裝有對空機槍 對兵人同反裝甲武器 亦可作運輸用途
Armored train在二戰多為波蘭同蘇聯佬所用 戰爭初期除左炸軌同air strike 其他方法係比較難擊毀
波蘭共有十一架Armored Train

上圖為No. 53 "Smialy" armored train, 原先為奧地利服務再交由波蘭服役,01/09/1939 已經身先士卒
服侍德軍,大約擊毀四十多架德軍坦克

最後嘅命運無被德軍打爆,而係俾劫匪國家蘇聯俘獲再俾德國,1941年中德國比番蘇聯
(P.S 想買哩架火車模型, 見過請通知聲 )

上面𠵱架係另外一種坦克, 係一架好迷你嘅偵查車, 只有一支7.92mm machine gun, 對一號戰車都構不成好大威脅 車體非常細,只坐兩人

總括而言,坐得上車就有覺悟

另外其他軍隊多為騎兵及步兵
對著一鼓作氣,擁有無線電通訊嘅坦克,龐大嘅師團同空軍之下,加上蘇聯臨尾嚟搶嘢,波蘭,唔輸都幾難
重有CV-3 Saratoga
真正嘅中流砥柱
英國戰爭博物館 猶太人個層
FW190引擎馬力確實唔錯,不過引擎高空產能比BF109低,依個正正係一個比較大嘅問題。因為WW2空戰裏面,最重要就係高度,一架戰機有高度=有能量=有速度,德軍利用依種概念黎發展BZ戰術,所以190難以完全取代109,反而偏向多功能機。

講起jet engine,其實除咗有ME262係二戰期間服役嘅jet fighter,仲有英國嘅Meteor,不過由於Meteor一直用於英國本土防衛(擊落V-1),所以普遍不為人所知。Ar234的確因其機體結構而為人詬病,不過作為Recon機已經充分發揮出佢嘅特性—快
Meteor

Ar234

太平洋戰爭日本零戰A6M係前期一直聲名大噪,其實F4F淨係講performance根本唔係A6M對手。不過正因爲被打得多,美軍發明咗薩奇剪戰術機動,美軍利用戰術扭轉咗俾A6M性能壓制嘅現象。 去到戰爭中後期,美軍睇穿咗A6M嘅性能—機動性強,但引擎產能低。因此美軍開始重視馬力大,速度快,爬得高,結構強嘅戰機,所以就出現咗F6F F4U P47 依啲馬力怪物,快到A6M連機尾燈都望唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞