[多圖] 79年前既今日, 第二次世界大戰爆發

779 回覆
1341 Like 9 Dislike

話說各位有冇去啲咩聖地巡過禮?
我覺得每個地方都有二戰嘅足跡,有好多可歌可泣嘅故事,所以我好鍾意睇紀念碑或者聽啲老兵嘅故事
經歷過二戰嘅人都差唔多死晒,佢哋嘅記憶絕對不可以被遺忘

前排日本筆友講佢阿爺細個嗰陣(未打仗)喺鄉下見到美國佬 同佢講ガムギーミー(gum gimme) 跟住個美國佬真係比咗香口膠佢
跟住阿爺喺二戰入咗海軍 喺Rabaul喺岸邊幫隻船睇水點知隻船比盟軍擊沉咗 成船得佢一個人冇死到
笑嘅人根本唔會明我哋諗緊乜
應該話如果邱吉爾鳩縮嘅話真係全世界一齊含撚

不過呢 歷史係冇假設 世界太多變數 常理都不能估計
呢套已經係神化左
睇返HBO嘅雷霆系列好D
交代得比較多人性果面 更深入D

BTW睇完雷霆軍天係覺得成個世界都係灰色
每次聽親都起雞皮
https://www.youtube.com/watch?v=Gec7OUrj87M

之後呢個頭果兩下鐘聲聽到都好想喊
https://www.youtube.com/watch?v=9ahVL4u6rmI
當我每次睇番啲戰爭片,我會喺度問我自己,如果戰爭真係來臨果陣,我會唔會好似啲軍人咁有果份勇氣去為自己嘅民族上戰場。
以前去過HMS Belfast,新加坡嘅Fort Canning Hill,柏林SS總部舊址,Check point Charlie 同達爾文港舊址,果時有機會去意大利但係排唔到時間去安齊奧
一邊靜靜咁行一邊睇個地方嘅故事,比起睇書係唔同感覺
我仲記得同Belfast個staff吹水,佢同我講其實隻艦支主砲係對正Parliament House (好似係)
當你發覺走投無路果陣你挺身而出都唔會太遲

但當人地打到去你屋企門口你先識醒嘅話
你就準備開定個new save啦
1. 到今日我都覺得納粹德國發動歐戰係義戰,《凡爾賽條約》太辣,報仇都合理。(一戰明明係同盟國同協約國大家為爭霸玩軍備競賽,最後擦槍走火攪出個大頭佛,但最後要德國食晒戰爭責任。另外德國一戰個賠款,大到要2010年先賠得完

2. 蘇聯真係一個現代史上以來最仆街嘅國家!打完二戰後,喺中國東北姦殺劫掠,仲衰過日本人,只係因為係戰勝國,就無人追究而已。(所以我好睇唔起d大陸人成日拎南京大屠殺嚟煽動民族情緒,但對蘇聯/俄國聲都唔敢聲)
歷史只能夠令你了解世界現狀係點形成
唔能夠預測將來發展 因為未知因素實在太多 大難預料
正正因為。 無將德國解體 反而將中南歐碎片化先會有二戰

好似二戰之後將德國分治令佢永不返身
1. 到今日我都覺得納粹德國發動歐戰係義戰,《凡爾賽條約》太辣,報仇都合理。(一戰明明係同盟國同協約國大家為爭霸玩軍備競賽,最後擦槍走火攪出個大頭佛,但最後要德國食晒戰爭責任。另外德國一戰個賠款,大到要2010年先賠得完

2. 蘇聯真係一個現代史上以來最仆街嘅國家!打完二戰後,喺中國東北姦殺劫掠,仲衰過日本人,只係因為係戰勝國,就無人追究而已。(所以我好睇唔起d大陸人成日拎南京大屠殺嚟煽動民族情緒,但對蘇聯/俄國聲都唔敢聲)

正正因為凡爾賽條約無將德國解體 反而將中南歐碎片化先會有二戰

好似二戰之後將德國分治令佢永不返身
Where is大日本帝国
Under the sea
咩圖來,btw鐘意德國軍人多d,日本人二戰好賤
沉哂落海?

同埋樓上位巴打
好對唔住 我冇乜深入研究日本所以我講唔到
Btw我都係最鍾意德軍
最鐘意晥南事變 國民革命軍比土共同日軍夾擊死咗兩個師長一個軍長終於忍爆兵攻土共 成支新四軍被滅
Yes. ww2入面所有日本軍艦沉沒位置。
有冇原圖/link?
btw右邊 IJN Taiho, Shokaku, Hiyo
點解有d係日本附近就沉咗?!
大家睇多D圖 心理準備定啦...差唔多又要打
雖然我之前講咁多空軍,其實陸軍先係我最熟嗰範

T-34/85我的最愛

KV-2可靠的同志

IS-2 122mm口徑嚇死人

Sherman Firefly 英軍傳奇17磅炮
相信係戰爭後期IJN回防而俾美軍撃沉or戰爭結束後俾美軍玩沉(e.g.試爆核彈)
IS-2 係柏林 1945年5月
估唔到德國既結局係咁
sorry...依幅圖我keep咗好耐所以冇link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞