網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
將夜出左 而家先知呀
追完post睇你地講一世
好多作者寫前期一手一腳對戰係有畫面感好多
到中後期能力升得太快吹點勁點好打
只會出現2種情況
1.仲係一手一腳對打不過加下形容詞咩空間破碎咩包含幾個世界重量
2.因果率/一野轟落黎/領域/玄之又玄
大後期就唔知再升上去點寫
讀者就會開始覺得悶
利申:一世睇到主角坐小船赴宴?之後就冇追
所以我都幾鍾意舊時小說一開始已經set好最高LV武力/世界觀
主角一出場已經係二流頂尖/一流
去到小說完結都唔會有太大提升
不過近幾年都冇再睇到
好正
力量體系
食物鏈頂端的男人 熊狗狼
s0-8
最新幾話,幾有個性
咁要睇個故事主題
以前天廬風雲,天魔神譚都類似
我最鍾意警神劍果段
好,我睇下先 個啲金庸穿越小説又有無人睇過
好,呢個我都mark 低先
有冇啲小說夠膽寫十幾章, 令你以為睇緊果個角色係「主角」
點知十幾章之後就殺咗佢, 真主角出現
力量體系短的話,對作者作故仔要求高好多
好似西紅柿果堆個體系有咁長拖咁長

入學院搞比試探遺跡闖秘境開小世界,期間扑返三五七條女同收一堆fans馬仔,每次升爆級轉場景咁就可以水到幾百萬字
體系短好難寫
好易寫到主角無敵咁
冇乜成長過程
真係要睇下作者功力,但後期實力通漲係大部分小說通病嚟......主角愈勁,配角愈路人,如果唔係敵人實力好難設定,更加唔好講宿敵,而家係要不斷作啲老屎忽出嚟俾主角升Lv

我個人心得係,如果一本小說,配角同宿敵可以貫徹始終跟到主角腳步,其實已經算得上係好小說
太多馬仔女主會有問題
主角升LV升得太快仲帶唔帶佢地玩好?
唔帶就做路人咁之前描寫黎做咩
帶就唔通個個都係天才咩
到新環境又係一堆天才
我舉兩個例子,全職同驚慄
由頭到尾配角同主角敵人都係果班,黃少天,周澤楷,王大眼,韓文清,唐柔/吞天鬼驍,濕婆,王嘆之

故事情節就圍住佢哋轉,都一樣好好睇
咁似金庸個啲
金庸果啲太細個睇, 依家冇咩印象
邊本係快速寫到假主角死咗, 真主角出場?

有啲係題材天生缺點,例如仙俠,有啲係作者無力把握,有啲係故意咁做因為有班讀者係鐘意睇升級扑嘢
傳奇多如狗
聖徒遍地走
半神如殘人
真神才是人

有好多境界都算,有時一個境界又要分下中上,睇到頭暈
一定要死左?伊天個老豆出左場好耐先講返張無忌 笑傲個假主角就無死,但就唔再寫佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞