網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
其實驚係原本應該超越販
但可惜三天把握唔到長篇節奏,一味寫side quests寫到散晒,後期想推返主線張力差太遠,連帶個結局都顯得爛

利申販fans
佢自己係中期都講過呢個問題
但係驚悚入面有幾個副本水平之高係令我驚嘆
可惜反而係主線大高潮位每次都顯得張力不足
第一次睇平田的世界真係要用"跪左係度"黎形容

我個人係先睇驚悚>鬼>販
只能夠講,幽默詼諧既話前兩者做得比較好
但以一部作品去觀賞,起承轉合,完整度,世界觀黎講,販罪都的確比另外兩者出色
紂臨發揮得好,正係因為販罪已經建立左世界觀,加上有600萬驚悚既試演長篇,所以好明顯今次係節奏方面把握的更好

唯一覺得唔夠好係天一又出返黎
雖然合情合理,但覺得呢點有少少破壞作品完整度
無睇過販罪既人明顯會一頭霧水
同販罪同一世界觀 同一個級別
我睇過佢鬼喊 驚慄同販罪 我覺得販罪係最高質
紂臨>販>驚>鬼
其實驚係原本應該超越販
但可惜三天把握唔到長篇節奏,一味寫side quests寫到散晒,後期想推返主線張力差太遠,連帶個結局都顯得爛

利申販fans
佢自己係中期都講過呢個問題
但係驚悚入面有幾個副本水平之高係令我驚嘆
可惜反而係主線大高潮位每次都顯得張力不足
第一次睇平田的世界真係要用"跪左係度"黎形容

我個人係先睇驚悚>鬼>販
只能夠講,幽默詼諧既話前兩者做得比較好
但以一部作品去觀賞,起承轉合,完整度,世界觀黎講,販罪都的確比另外兩者出色
紂臨發揮得好,正係因為販罪已經建立左世界觀,加上有600萬驚悚既試演長篇,所以好明顯今次係節奏方面把握的更好

唯一覺得唔夠好係天一又出返黎
雖然合情合理,但覺得呢點有少少破壞作品完整度
無睇過販罪既人明顯會一頭霧水

Agger
未睇紂臨,好期待三天會用紂臨長篇封神
不過已經受夠被三天兩更支配嘅恐怖
佢唔寫完我唔會睇
紂臨追到最新

驚慄三天之前諗住話寫番外
寫啲配角打副本
eg 天馬行空,廢柴叔,濕婆 ,鬼驍 果班

不過應該冇希望了
唯一一個番外就係萬聖節篇
林靖浩 都好正
天生魔修但想做好人

反而最新本斗戰狂潮
有啲失色
你寧願佢專心寫新書好過啦

新書開接近10個月,5x萬字,當佢目標寫3-400萬字完本,足足5-6年後先會睇到結局
精靈我淨係睇過聖堂
平田的世界真係超級高質
我都養緊,無記錯,驚悚完本既時候,武道宗師仲寫緊
武道宗師寫完,烏賊開新作詭秘之主

詭秘之主,2018年4月1日開-->150萬字
紂臨,2018年1月1日開-->56萬字

受夠被三天兩更支配的恐怖了
呢本好大機會250萬字內完(單純9估)
又唔似驚悚上本靠商業化搵食

以佢以往既架構,節奏黎睇,應該都唔會太耐
上次驚悚600萬字,我諗其中200萬字都係水
(33章節都玩左4次以上,仲未計好多惡搞情節(eg.大蛇mix霹靂再mix拳皇,,宇超聯,,南方公園,,日和系列)

話雖如此,但都想睇下d番外過下癮
慕公子九成九係喬木依,好想睇佢叫任索陪床時個畫面
鬼燈點會比唔上盜筆呀?
盜筆成日設懸念 又填唔到坑
小弟9評 有怪莫怪,細路仔唔識世界
一開始會有戒斷反應,而家慣咗只會睇完本小說
再求一次
最好近一兩年完本,舊果啲其本上清晒
師兄睇開咩類型?
與其話係好悶,不如話係前半部太精彩
單論一世之尊 法身之前,我直頭想封做玄幻第一
法身之後就係一本普通玄幻小說,糧草以上,未及仙草咁囉
基本上除咗耽美我咩都睇,由體育恐怖都市玄幻科幻歷史遊戲,唔好對手全部弱智+仆街,啲女全部倒貼就得

Eg全職高手/死人經/雪中悍刀行,搞笑如修真聊天群/國王陛下
就憑你呢句,我即刻睇一世之尊
諗起10年前毒抗999百毒不侵,一本寸芒睇到好happy......而家一介凡軀睇返琥珀之劍後後哋宮都有少少頂唔順
一世值得睇,但後期境界愈嚟愈高作者開始carry唔到,間接令到班配角武力開始脫節變相情節推動感覺上悶咗好多

另外青帝果度真係估到有少少一頭霧水
大家都有過
黃少呢排有咩好小說推薦
有無武俠小說list update
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞