網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我終於睇返將夜
配埋佢啲歌聽一流
第一次見到靈靜點回應佢老師個番話真係好震撼
隱殺後面其實有幾正 我睇左8x章無睇落去
勁後宮 然後又無咩好緊張既感覺咁
本書就係話你聽平淡溫馨先係最重要
要刺激去睇玄幻都得
都市唔係sell呢類野
普通小白爽文咁
又係個D主角瘋狂開後宮 女角見到流晒水 配角見到智商急跌 情敵出黎想溝主角班女然之後被打臉個種
得閒唔用腦睇下都OK

一打唔洗找
覺得你冇睇過/睇哂

隱殺冇打臉,只有低調
睇到一半就頂唔順
一開頭話主角係細路唔可以做d驚世駭俗既野 轉頭下下都殺人全家 次次都有女角有麻煩 主角就次次英雄救美 順便食埋個女角 頭一百章出d女角大部分都會同主角曖味 或者扑埋
基本上除左個係兩個女主面前 主角冇次係真係低調 下下玩既都係d反派睇小主角跟住比主角隊冧 十幾歲人就打遍天下無敵手 主角本身個組織吹到好勁 但出到黎 下下比主角秒 最記得一開頭有個殺手一出場就比主角撞落山車禍死 話個殺手鍾意飛車 係弱點 笑到我
一開頭又話自己淨係知幾個進化者 後尾就成堆出晒黎同主角鬥 主角仲可以逐個逐個數佢地係邊個同有咩弱點
標準小白文套路 下下都係低估主角跟住比主角屈死
D日常同女主條線係寫得幾好 但更多既係d 自圓其說既打臉/以弱勝強既劇情

一般小白文既通病e.g. 無意義既後宮 戰力膨脹 設定前後不一 基本上有整晒
無可否認有d劇情寫得唔錯 但係完全唔明點解會比人棒到咁高
不過有樣野不得不佩服 一開頭就寫個人妻同十幾歲讀緊初中既主角上床 雖則成個投懷送抱既過程一d邏輯都冇 但係個作者夠膽寫出黎真係 比著而家一定冇可能有d咁既內容

利申 本書唔岩口味 所以先打咁多 如果踩到係巴打既心頭好講聲sorry 可能小弟真係唔識欣賞 有怪莫怪
我諗對我黎講
佢最主要係配角深刻,同埋富二代(東方路)仲可以做埋朋友
唔會下下殺人全家
佢後期失憶+分手真係好正
同埋佢屠美滅日,我好開心

依家D都市文好少好睇,個個主角+敵人中二病咁
同埋近幾年都市文唔寫得扑野+男女愛情
都市文而家都係睇d搞笑向就算 禁得太多冇咩新題材 睇d寫實向既又唔知大陸d生活冇咩共嗚
後官無腦情節係有,但成本書睇主角同女主既心理描寫都是好正的,真係會牽動到你情緒,反正本書又唔長,試下無坊
巴打有冇打 邪氣凜然

黑道文頂點
要刺激去睇玄幻都得
都市唔係sell呢類野
後官無腦情節係有,但成本書睇主角同女主既心理描寫都是好正的,真係會牽動到你情緒,反正本書又唔長,試下無坊
巴打有冇打 邪氣凜然

黑道文頂點之一
唔係不嬲都lv999咩 去新圖係識吓新女撚吓傻仔咁
好撚好睇 每次直播都好有懸念 但敗筆在於d日常同埋太撚多女角色 同埋忡要爛撚左尾
勁多坑都冇填
但以前中期黎講 可以一戰
佢屈人道心
但去新地圖都要由頭修練
只係特別快
想搵本書

大概背景係咁:個女主一訓醒就變成貓,就去搵皇帝(女主係唔受寵嘅妃子),但之後再訓就變番做人。個皇帝好鍾意隻貓,會幫佢畫貓畫

求巴絲幫手
其實班友係咪當真情咁睇
遲啲會唔會係啲書到見唔到有西方教廷呢樣野

甚至唔會有西方奇幻

呢排上面禁基督教/天主教禁到咁
只係記得有一排
咩光明神,光之女神,教皇,聖女
總之同西方教廷有關
就一定係反派
應該冇事la
本本書都將d宗教野寫做大反派
邊會禁 鼓吹都黎唔切
所有西方教廷都係表面正義內𥚃黑暗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞