網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
https://www.zhihu.com/question/289986832/answer/469391009

入去睇下跳舞同香蕉既回答
前面條友係咁用傳統文學同網絡文學比較
膠刀費事派
書荒到睇哂香蕉同跳舞係知乎留既答案
真係抵佢地紅,起碼答出黎係有紋有路,條理清晰
想知仲有冇邊個作者玩知乎
蛤蟆就算啦,d書本身唔岩我睇,留d答案又大把假膠 最多都係睇下佢同其他作者d八卦

有冇都市重生既書,仙草毒草皆吃
重生之官道
重生之官路商途
重生之大涅槃
重生之心動
重活了

除左官道全部個結尾
睇得重生都預左鳩尾
都係享受下前中期啲FF
特別係同女角曖味果種感覺
咁睇心動
如果唔係爛尾,本野有能力封神
聽(三天)講呢本野係有老細落重本(7定8位數)要佢寫既
咁佢講嘅徐公子有冇邊本推介
蝴蝶藍愈寫愈差
全職高手之後個堆可以唔睇
當初話網遊唔紅
要改玄幻 天醒之路最後點
天醒好生硬 睇到好唔舒服
道君 好冇睇?

將夜電視劇如何
有本好唔重生既重生, 叫重生之圍棋夢
中意睇棋靈王既都可以睇睇
好推薦大家睇下「陰間神探」

作者參考左洗冤錄,包青天,狄仁杰,係類似於法醫查d變態殺人案

但呢類劇情好難諗,所以你預佢會有d真相係關鬼怪事,我覺得有d美中不足
好想睇套真係恐怖到標尿既小說,但比起電影有畫面,文字真係好難表達到恐怖
要半夜睇, 閂燈, 靜...
文字唔係正啲咩 有想像空間
有冇睇過夜不語?雖然唔算網絡小說,係實體書一本本咁出,但網上都有得睇。

個人認為係大陸數一數二嘅恐怖小說,以前中學睇,有幾本日光日白睇都淆底。
有冇新書
修真玄幻網遊(非電莖)無限流都得
大佬

靈異唔夠膽睇
異悚,個陣睇真係毛管棟
咁睇得多魔法/玄幻,都想睇下d恐怖/ 智力類既
有好多小說仲恐怖過鬼片
不過我覺得睇代入感 代入唔到就好多都唔恐怖
推介 : 將夜,間客,無限恐怖,全職高手,惡魔法則(爛尾) , 紫川

近期睇左紫川.. 戰爭小說.. 超正,超吸引
角色有血有肉
不過我覺得故事仲有好多發展空間 .. 例如黑沙軍師線,林家線..
而且 魔神領土篇 吹到野蠻人 幾勁幾勁.. 背後一個一個真相慢慢浮現
但都係一筆帶過.. 之後完全冇提.. 呢個位寫得唔太好
成本書整體 係非常正.. 但言情部分有待改善

想請問有冇 都市/言情 (非後宮,非YY,非種馬) 類型小說推介?
想搵D 言情寫得出色 o既 小說黎睇
有無人睇注視深淵
山寨驚慄來講呢本算好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞