網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
典型黑化外國勢力
自卑心態
又未到咁嚴重既
只不過係無知到無視晒所有神學既野 淨係識一味盲反冇咩深度咁姐
同某d 連登仔幾似
不過講開西方奇幻

近年係咪少寫左 冇咩點見
我記得有篇白痴嘢有個情節
話教廷啲人玩到係嚮教堂告解室搞嘢
印象深刻
有ge不過冇咩大hit

就算有都係表面西幻 內𥚃玄幻 龍傲天式
咁ed野現實中都有 寫黎冇咩所謂
問題係反黎冇咩深度 純粹係想整個反派出黎 再吹棒下主角 浪費晒 西幻黎講一個好既宗教觀念對個世界觀好重要 可惜大部分既書都當係一個普通反派黎用
佢哋對宗教(神)個概念好怪 不論東西方都係
大陸連最基本既宗教野都冇 唔怪就假
好耐無睇網小
有無D 玄幻武俠呢類+後官爽文 又唔會太弱智既
冇話怪唔怪,好難要求作者有方方面面既學術理論底子先能夠寫相關既內容,一部小好多時都必定會有與現實不一致、甚至相違背既地方,要數怪異都有耐未輪到宗教既問題
有冇同江山如此多嬌差唔多嘅?
如果依本野都叫唔錯 建議你睇烏賊有一本都係講武術 仲好睇
肯去做資料搜集既作者真係買少見少
我記得有篇白痴嘢有個情節
話教廷啲人玩到係嚮教堂告解室搞嘢
印象深刻
咁ed野現實中都有 寫黎冇咩所謂
問題係反黎冇咩深度 純粹係想整個反派出黎 再吹棒下主角 浪費晒 西幻黎講一個好既宗教觀念對個世界觀好重要 可惜大部分既書都當係一個普通反派黎用
佢哋對宗教(神)個概念好怪 不論東西方都係
冇話怪唔怪,好難要求作者有方方面面既學術理論底子先能夠寫相關既內容,一部小說好多時都必定會有與現實不一致、甚至相違背既地方,要數怪異都有耐未輪到宗教既問題
忍唔住都係開左 詭秘之主
又追到最新了
係咪後悔緊咁快開
我睇到完咗一大節果段收手等多一大章節再開始
我通常等八章以上先睇,除非完係塔羅會開會
有冇人睇史上最強師兄
睇到後面亂到唔知佢講乜
有冇航海小說或者探索異界既小說
想問下販罪值唔值得睇?
其實都200萬字
我覺得入面毒點多過爽點

由高登年代就吹呢本吹到咁
咪又係入坑最深印象
當年睇唔入
宜家逼自己都係睇左50萬字左右就棄

無可否認香蕉係勁
但唔代表隱殺就係最好

YY流同我講低調
其實係咪唔明咩叫低調?
係小弟眼中 十幾年書齡入面top3
紂臨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞