網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
擇天記,千萬把劍第一次出場,由劍池出黎幫主角手,好熱血
很可惜到左中後段,主角上極都上唔到徐有容,冇進一部親密關系,就拖到爆悶到爆

所以靚女主角宜多不宜少,得兩三個好快冇哂新鮮感
又要和諧又要限制更新
呢種寫作模式真係好病態
呢個劇情好似慶餘年/雪中悍刀行甚至好多小說都有
貓膩寫言情係用來噁心讀者是常識吧
所以無女既間客反而結構完整
雖然故事上無正女主, 但覺得鄒郁好撚正
有冇人睇過超級驚栗直播?
雖然爛撚左尾
但係想搵啲類似既劇情咁 高潮不斷嘅書
真,好特別

好想男主食左佢,但又唔得,成本書即刻負分
睇左十年起點咩類型都睇過哂
有創意既小說真係越來越少(可能係睇得太多)
好多小說睇個簡介就知道可以唔洗睇
以前好鍾意睇網遊
依家本本都係回到過去從頭玩過
見到簡介就知唔駛睇
其他類型小說系統流任務流屈人機又係悶到死
玄幻類得番東方玄幻-咪又係武俠仙俠一D都唔玄幻
純西幻真係淨番好少
都市類政治打壓冇哂創作空間
科幻類出現無限流之後變左同人穿越小說類
歷史類作者普遍文筆好過其他 不過又係寫官場多
創意越黎越少真係多得廣電唔少

男頻寫多少少親密/賣肉=禁
政治=禁
宗教=禁
仲有幾樣野

https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=3747003

https://www.zhihu.com/question/46393096
基本上雖然好多人鬧跳舞太監天驕
但據我所知,當時幾位作者都會幫跳舞講兩句

當初玄幻最多人睇,其他類別基本上十個作者得一個搵到錢,仲要成日比廣電/文化局禁
例如無限流又要驚版權
好似幾年前網遊小說既龍頭,賊膽&重生之賊行天下既作者,發飆的蝸牛都直言表面成績好,實際上搵唔到錢(數據顯示同期玄幻作者比佢高至少幾倍,例如土豆三少)
所以叫好唔叫座

好多類別都其實好難寫,
好似無限流出左至少十年,加埋都實際上得十本優質(唔計始祖自己寫果幾本)
王牌進化,最終進化,無盡武裝,無限道武者路,驚悚樂園,一世之尊,仲有幾本已經無前面呢幾本咁好成績(應該仲有但無刻意搵)
上面驚悚仲要放網遊,一世之尊放玄幻

所以就算有創意,都要有所謂既筆力支持
以前單係穿越/重生已經係一種創意,宜家只係一種聊勝於無甚至令人生厭既設定

就算日漫無咁多(政治/)自我審核,都一樣有你所講既問題
中港台講動漫既,目前最紅既王道漫畫我的英雄學院,亦大把人稱為「廖化」
目前追書單:

詭秘之主、諸界末日在線、我有一座恐怖屋、小世界其樂無窮

放養中:

超維術士
為免劇透咁多, 淨係可以講主角仲繼農緊準備打大佬, 不外乎都係起下新野, 整下新武器, 不停生產農民奴工, 再得閒加多啲新女巫, 再藉住啲新路人吹奏下自己有幾勁幾威, 閒時咪訓下教推下夢境世界進度, 大致係咁
破處未
超維術士唔養番百幾章真係睇左等於冇睇

btw 有冇巴打睇鋼鐵蒸汽與火焰
破咗
但仲有成班女巫係到, 又唔幫佢地搵男友, 又唔俾佢搞百合, 唔知想點
有冇追開放開那個女巫嘅巴打可以講吓依家進度去到邊
之前睇到男主打爆教會攞咗夢境世界個能力就放養咗
為免劇透咁多, 淨係可以講主角仲繼農緊準備打大佬, 不外乎都係起下新野, 整下新武器, 不停生產農民奴工, 再得閒加多啲新女巫, 再藉住啲新路人吹奏下自己有幾勁幾威, 閒時咪訓下教推下夢境世界進度, 大致係咁
破處未
破咗
但仲有成班女巫係到, 又唔幫佢地搵男友, 又唔俾佢搞百合, 唔知想點

得男主個妹同佢個保鏢搞百合
食唔到先至好
許樂呢D性格唔啱有女
佢就係要一世做小市民, 無牽無掛去殺麥德林先係間客
王道漫不嬲創意反奉
進擊的巨人呢D食人政治漫仲紅到, 日漫處境點睇都好好多

加多樣, 我覺得創作篇幅都係好大burden
睇返D舊小說, 佢地一日最多都係更兩三千字
悟空傳呢D經典又係短小精悍, 十五萬就完事
而家D新小說好似唔長唔得
一日三千都已經比人更新慢
咁樣點嘔到創意出來
冇,睇名係行維多利亞/龐克風格?
想搵本小說
大概十年前仲用緊Sony Ericsson嗰時上網下戴txt黎睇
印象好模糊
題材大概係靈異、打鬥
無記錯故事開頭係女主角參與靈異聚會/講鬼故既情況下同男主角相遇
最有印象係有個配角既能力係可以控制唔同種類螳螂去戰鬥
最後男主角同奸角喺虛空同歸於盡,結局係女主角去返同男主角第一次相遇既地方,有陣風吹過就完左個故事
希望巴絲睇過/有印象既話我知書名,好想睇返
突然大家都變得好pro

題材來來去去咁上下,有重複既感覺好難避免

我覺像得既然難有突破,主角既性格設定就變得最重要,劇情都係咁去,但描寫得主角深入有吸引力,都可以hit得到
只要配角ok,唔大中華就可以
大中華又係好嘔心
你寫滅日屠美冇所謂
但係咩野中國心保家衛國點熱血
可以寫幾千字就真係不了
諸界末日在線見到簡介就CLOSE左
你推介就睇下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞