網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
不如睇英雄誌/碎星物語
好 信你
好消息係佢番左老家 瘋狂更新
宜家都引左勁多大陸仔駡戰
好期待我不練拳了
留名
好想總管佢快D出文, 本拳譜放同碗飯一齊係枱上面
見到顧燦都好心痛
其實佢應該一早知陳平安會嬲
但係佢可以點做
但佢無得揀
如果過左呢個心劫
唔知陳平安會點對賠錢
未棄,只係睇得慢
同埋見唔算多字就半養半食
如果未睇過同一個作者,
可以試下岩唔岩,一百章都唔岩就可以棄
好睇你自己電波岩唔岩
識貨
我由獨步天下開始睇
一直keep住j宅豬
見到呢類作者真係覺得腦洞極大

不過如果係睇完牧神記同人道至尊返轉頭睇佢舊作
就好明顯睇得出以前真係唔算好出色
完全係穩打穩扎慢慢進步type

書荒又鍾意睇玄幻既,可以睇下宅豬既作品
重生西游
水滸仙途
野蠻王座
獨步天下
帝尊
(糧草級)

人道至尊
牧神記
呢兩本真係強推
小世界其樂無窮最新嗰隻遊戲,入邊個小鎖好有嫌疑,一打怪講嘢就咁猥瑣
儒道至聖作者已經痴左線
有無清理解到劍來新一章
邊忽話陳平安劑身過武道六境
明明係佢自己忍住 酒鋪老闆都讚賞有加
究竟係老崔9UP定真係時光逆轉過
宜家做到邊
小鎖=主角
要去陪床,勾引男人女人
有無人睇過仙傲 好正
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ey6QPuxsjG8ErtVdR-9joRcS22_hkoTGIJm-QK9zWjQ/edit?usp=sharing
其實前幾個POST已經想整返書LIST
咁岩最近終於無咁多野做
又見去到三十幾頁啦
希望各位道友幫手整下,另外討論下點完善

始終大家對一本好書既定義都差好遠
例如文筆,風格,
比較有趣既係,例如台灣果邊PTT好自然都會認同一本係糧草
但係有D人依然會中毒

好書壞書都可以一律放係入面
畢竟爽文都有時候會想睇下(好似我最近咁,完全唔想用腦睇

另外類型實在令我有啲頭痕,有D我認為其實唔應該放係玄幻
例如烏賊既武道宗師,根本就係都市言情
但係如果按返原書既分類(即係去返起點/縱橫etc)睇本書出世係邊類就放係邊,又好似唔多對路
目前個人開左備註欄,用途就類似係咁
又或者寫(大中華膠慎入)(太監注意)(爛尾注意)之類

只需要諸位道友放係正確既類別(唔正確都唔緊要既,大概你睇覺得係咩就放咩啦)
有書名有作者就ok
其他我都會慢慢執
目前諗住先將呢個post入面所講既書都放入去先

評分評語呢d直頭想死 大家覺得有冇必要

完善左之後就可以開下一個post既時候用
大家點睇
大家對於糧草/仙草既定義係點?
飲完酒發夢躋身過掛
巴打有冇睇佢上一本書 好唔好睇
有 都係爽文偏套路 仲要係系統
但係去到後面又好少靠系統
算係系統文入面比較好睇
一樣愛情線寫爛左
我懷疑今次新書會無愛情線
見到歷史個頁吉左,有啲sad
就黎睇完回到明朝當王爺,搵緊有咩好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞