網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
任何一本修仙都係去學院/門派架啦
鬼叫佢寫開左個頭
呢類一本都冇睇過

我偏好奇幻/遊戲類
第一本係修真聊天群?
定係邊本
想睇下
想問下大王呢本多唔多d反美反日大中國呢d情節
咩類型都可以,最好係新d ge小說,一念同琥珀都有睇過了
ok 我試下睇先 希望頂到d情節
呢排睇緊幾本新書 書荒可以試下, 黑夜玩家 這裏有妖氣 怪談電台
無罪--星海系列
時間線:
SC之彼岸花
流氓高手
揚眉
流氓高手II(流氓高手2)

不過筆法風格都唔一樣,流氓1&2係偏搞笑,揚眉前面仿古龍(其實寫得幾好,但略悶),後面回歸流氓風格,SC之彼岸花又係另一種風格

如果睇SC之彼岸花覺得唔岩胃口
可以考慮先睇流氓高手
唔使識玩星海(小弟當年都無玩星海就睇)

仲有英雄聯盟之誰與爭鋒,如果你自己玩LOL唔太勁,甚至無乜點玩LOL,呢本都尚算可看
(小弟自問高手就唔鍾意裡面描寫操作,我認為好容易既操作寫到世界級)

上面有人講左全職高手

我另外再推賊膽,蝸牛巔峰作品

驚悚樂園都勉強算係網遊競技類

自問睇哂成套,印象又深刻,就係以上幾本
如果你想問埋體育競技我要搵下先,好耐無睇
大陸越禁越多
當年跳舞既都市文直頭神級
邪氣凜然
宜家起點好似成本刪左(GOOGLE搵唔到)
大把好多寫佢老本行寫得好既比文化局搞兩搞
仲邊度敢寫
加上本身最搵得既一向只有玄幻(IP好賣)
所以成個行業由本身百花嗚放變到宜家一成不變
第一本唔紅,一定唔係修真聊天群
早佢一年甚至兩年肯定有,上過新書榜曇花一現之後就收左皮
修真聊天群係食住個潮流加上係呢堆書入面寫得比較好(最好),寫得有特色
後面有 我差啲忍唔住棄書
跳左果PART之後回復正常水平
我果到真係忍唔到,放棄左
鬥破蒼弩好似出劇 想問大家對呢本咩評價
入門神作
垃圾
結局比到驚喜我
突然諗起一本

我為紂王之傲嘯封神
好似睇過本勇者聊天版
D國王亂駛D勇者
神級前輩幫後輩踩場
呢本果陣連住佛本是道 楊戩
同期好多書用封神做背景
果陣興洪荒流
雖然唔算網絡小說
但有冇人睇過夜不語?差唔多十年斷斷續續咁追,想重頭睇起又的唔起心肝,細個睇真係日頭都出冷汗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞