網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
個人口味姐 一定要覺得好睇既?
前中期係幾出色
但sorry 後期真係唔知jm9
總結:前中期仙草 後期糧草
賤宗首席弟子本新書
有冇巴打試緊水溫
後期個問題我覺得同好多洪荒小說,封神演義世界小說一樣嘅問題:
兩邊能力太屈機,打黎唔知做咩
推薦一位作者---「道门老九」 睇完佢套「陰間神探」,好好睇
大量學術性野,作者原來收集左半年資料+諗劇情先動筆,唔可以話好完美,但唔長唔短,唔會拖劇情

如果鐘意盜墓 / 道術方面既靈異野,佢絕對係超高質
其實睇唔明真係好大機會係你自己miss細節或者無認真睇
Google-一世之尊 ptt
應該可以解答大部分唔明既野
養緊 覺得唔夠多字
紂臨>販>驚>鬼
王猛係聖堂個主角
係唔錯 幾新奇,但絕對比唔上盜筆..
明人>王猛
小世界真係好正 一睇到佢自己伏自己既位就想笑
外鄉人日記 還算可以
走進修仙終於完左
呢本正到我冇癮睇d寫得差少少既仙俠
最正一定係牧神記
開頭係一條村長大,類似惡人谷咁既村
而且同好多小說唔一樣,好多小說會寫貴古賤今,古代傳承>現今武道之類
但係牧神記就係寫修練體系會不斷進步
單係呢一點就已經寫得好出色,絕對值得一看
毒點亦相當少,當然每個人毒點毒抗都唔一樣,毒親就自棄啦

唯一缺點係連載中

書荒可以食上一本人道至尊,絕對係糧草以上
有打臉又唔算弱智光環
好多人都會好似你咁講,最主要係已經代入唔到果種情感
前面只修一世果個高潮亦都太過成功,顯得後勁不繼
單論法身之前,神作不為過
至於你話打黎為乜,其實講得好清楚
末世有劫
未證道果既覺得會死係呢個劫
所以就爭 道果 之位
至於點樣成為道果書入面解釋得好清楚
唔明請看
https://www.ptt.cc/bbs/CFantasy/M.1464241193.A.70C.html

一世之尊死忠
盜筆應該會係流派頂點
個人覺得鬼吹燈都比唔上盜筆,只係出得比較早,做左祖師爺
小弟睇歷史已經係幾年前既事
原諒小弟無乜記性
亦正亦邪 好正
係 盜筆世界觀太大 到依加都仲不斷有野補充入去
可惜既係作者除左1-大結局同某幾個特別篇之外,瘋狂斷尾
好想睇盲塚同藏海花....
藏海花邪帝型撚到...
近年有咩已完本可堪一讀的作品
唔要無腦後宮tvb式罐頭劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞