網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
但伐唐未有大師兄主場
後期大師兄根本主角Mode
同三師姐打觀主算係咁la
最正係個種一氣呵成 由主角比人追殺到夫子挑機再到舉世伐唐
一路睇落去真係高潮不斷 仲以為差唔多到結尾
跟住方臘起義,圍杭州城,講下民主同埋方臘組織內部問題,再陰謀智取反殺(高潮)
重睇緊
仙魔變
好睇?
老書黎
穿越,玄幻,學園
我曾醉酒鞭名馬
好期待賠錢點樣同寶瓶鬥智
點解個post冇擇天記?幾好睇

徐有容
過左2100話打後修真聊天群愈來愈水呃字數
爛尾到傻喎
係 好似大把野未寫 睇黎都係..
將夜桑桑變肥後好悶
哈哈係,但去到中段真係好正,劍池
其實擇天記個setting同間客好似
一個修真一個未來機甲
我都幾中意擇天記D情節
不過... 個尾真係爛到on99
貓膩已入黑名單
haha ,我都冇再追佢d 小說了

甩左小說一排,請問近幾年有冇邊套好睇程度拍得上擇天記水準?題材冇所謂但唔想太攪笑果d , 修真聊天室果類唔太o岩

唔該先,我都係而家先知呢度長期有個網絡小說post
烏賊應該係現役水準最高既作者
玄幻就一世之尊
西幻詭秘之主, 歡迎一齊追

個人會翻睇既書單, 未睇過可以補下:
悟空傳
鬼吹燈
間客
哇!唔該哂,好詳細!

多謝分享
根本每本個setting都一樣
淨係可以靠某幾個鮮明既人物去吸引你睇
大量嘔心言情+水到一句話可以慨括每章
本本書爛尾都仲有人推呢條友
將夜
講真
其實對每個作家都可以打一段野去彈佢
彈人真係好簡單,問題係愛好依樣野好分明
鍾意就鍾意,唔鍾意就唔鍾意
比自己感覺去主導黎睇書就得,唔使諗咁多
唔該 ,呢套睇左少少,冇睇哂
有冇追開放開那個女巫嘅巴打可以講吓依家進度去到邊
之前睇到男主打爆教會攞咗夢境世界個能力就放養咗
我剩睇晒四本,間客朱雀記慶餘年擇天記
睇得出至少有兩set貓膩套路

而間客係我睇過最好既小說之一
寫得出金庸個種俠以武犯禁既豪氣

我係唔會再睇貓膩,但未至於話踩到佢一文不值
佢寫書係好有自己風格,網文界來講都算一朵奇葩
貓膩文筆情節未去到大師, 但現實係, 大陸出色既寫手有幾多個? 真係十隻手指可能數晒, 因為大陸不斷收縮框架, D人既創意無晒, 係限制之內寫故可以寫到咩野出色野出黎
貓膩已經算係唔算寫得難睇, 大陸既寫手大半係炒人橋段, 可以有自己風格既真係少之又少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞