網絡小說集中討論區<8> 彼之仙草, 我之毒草

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
老實講,踩奧術神座肯定都係無讀過physics/maths

唔提劇情、感情描寫、人物塑造、世界觀駕馭,只講精神面貌:我就唔信凡係對知識有追求、關心思考、對世界未知抱有好奇心、渴望世界進步既人,會不被書中對知識既肯定,並指出必須要透過佢一步步貼近世界真實,從而推動社會發展既態度所觸動、感動

奧術不同及勝過一般玄幻既地方,係在於佢既設定同力量既想像唔係停留於無根之水,活係舊有既空想幻想之中;唔係單純一味盲目追求力量,而係可以用理論框架賦予佢地有力既基礎,係解釋現象、發掘未知、細心研究、努力求真、詮釋影響意義等等既過程當中真正地建立出一個力量、世界體系,進一步將相關設定帶「活」起來,進一步吸引讀者思考更多本質既問題,道出科學精神既重要性同吸引之處
覺得係廣洲人

故事背景係維多利亞時期英國既翻版
幻想成份做主線
西同幻都齊, 唔叫西幻叫乜撚?
奧術一開始音樂都想棄
但見到有人quote道格拉斯個段, 就一路忍到去開科學:
“类神的秘密我很想知道,但不屑于靠这种方式。”道格拉斯笑容平和起来,“总有一天,你们会发现我们魔法师并不是信仰的敌人,因为我们的目光不像你们这么狭隘,只局限在这么渺小的地方。”
“我们魔法师的未来,在更靠近‘真实,的地方,在那浩瀚星空!”

有幾多個網文寫手可以寫到魔法師協會個種對真相既義無反顧?
咁都比人話描寫人物差...
騰訊(00700-HK)又有新危機:被兩部門約談 股價10年來最大調整
https://lih.kg/878913

咁起點係咪好多書要封
飛機都冇得打
唉, 之前已經有好多好書無左
又黎?
成日都文化封殺
估唔到討論詭秘之主討論左咁耐
如果對文體有要求咁網絡小說好難合你心水喎
睇得多垃圾小說
詭秘之主有新鮮感已經足夠我追落去
近幾年我睇過既小說
詭秘之主已經算係最有西幻味
呢句真
巴打本書係叫屌你老味小世界定小世界
小世界其樂無窮
邊到有討論
由頭到尾都係有條友自圓其說咋嘛
其實一直想睇西幻,但都係頂唔順啲人名,地方名,一句睇10秒先明。有冇文筆好情節又好既西幻。可惜唔識英文
歷史的塵埃 必睇神作
同意!
應該好耐之前睇過幾章就放棄左,試下再睇多次先
不過我都同你一樣 d譯名睇睇下就成日唔記得邊個打邊個

但都同求好睇既西幻小說
然後我成為了獵人
唔介意賤體+俾錢
值得一睇
好精彩
其實一直想睇西幻,但都係頂唔順啲人名,地方名,一句睇10秒先明。有冇文筆好情節又好既西幻。可惜唔識英文
不過我都同你一樣 d譯名睇睇下就成日唔記得邊個打邊個

但都同求好睇既西幻小說
然後我成為了獵人
唔介意殘體+俾錢
值得一睇
好精彩
蝴蝶開左新書講蝗者榮耀

滑手機
電競鄙視鏈
藍晶咁多本算唔算西幻

四個字
以文載道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞