測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
幾多年post qua 先叫Senior
qs c+5~25yrs
senior c+15yrs+

見過有c+4年做到 可能個別例子
收到ASD TO(A) Offer 但又想考牌, 點算好
入面會唔會有人幫手Charted到或者第時轉到去BD/ICU

利伸: Archi+Building Surveying底 4年經驗
ASD 應該唔會有人幫手
你都幾on9
你想入面有咩人幫你Charted到?
你俾錢咪有人幫你手考囉

你想轉BD/HD咪自己報BD/HD囉
唔通填form轉咩
唔好玩啦cfu, 個個client 岀AI 之前都要cost estimate 搵qs 守尾門架bor
可能有D濕鳩 kind人無呢😂我做consultant 遇過啲廠佬公司真係無QS, Project QS 都無請但大把錢
人地做野 心水清可能唔請
搵個人幫下眼都ok
其實我想講既重點係QS 要follow 埋RFI答覆先出得,同埋唔玩「出draft 叫判頭做野先,等出左錢先整formal」
睇黎你個客都幾有制度,以上呢d 都做足
但我唔知點解我冇乜客係跟足,AI唔使隻隻有錢計左先出得,RFI 答覆方面....我直頭連RFI 都唔會收得足
有D AI 肯定無錢/減錢咪直出draft AI俾判頭做住先
有D AI唔改出唔到消防OP CC,就算1M VO都要做咪一樣直出draft AI俾判頭做住先
地盤剛開工都可以做晒cost estimation先出AI
過左一年邊有依支歌仔唱
特別係出左樓書
你遲左material data重大獲
去到最後好多時都係睇期睇大數,細數再慢慢砌番靚
的確係咁
好死板
有得揀唔好去則樓做二等公民,
點解😱 師兄點睇入去DLX 呢類run project
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞