測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
完全唔明點解可以咁放棄自己
想問下qs 人,請問你地contractor 會用咩方法去measure or monitor 單工程既productivity? 小弟係學生完全冇concept, lecturer 叫我地自己訪問下contractor 平時會點做 不勝感激
想問下qs 人,請問你地contractor 會用咩方法去measure or monitor 單工程既productivity? 小弟係學生完全冇concept, lecturer 叫我地自己訪問下contractor 平時會點做 不勝感激
開爛仔會

唔明 我冇奶油presentation 話開爛仔會瓜
邊個on9每個Post留負皮啊?

抵佢一世冇職升 屌你個西
Qs Apc 今年有冇tips?
已上岸
你連PP寫緊乜都唔知就顯示到Passing rate 唔會高
estimate好難溫
已上岸+1
一次過答啦, QSD APC part 2 passing rate大約30%左右 (300+人考)
過到part 2再過埋 interview 就70-80%左右
每年chartered嘅人數好似都keep住起係70-80個左右

box file最好擺定幾份唔同種類嘅cost plan (new building works, A&A works, fitting out works, etc.) 拎黎用 (主要係搵composite rate用), 再加埋幾年cost report
其他基本上係隨意(可以擺CPD ppt, 大學啲notes, 有時搵返啲definition都幾有用)
可以擺你呢兩年出過而又有用嘅信呀, email 呀呢啲, 自己出過嘅野記性係會好啲
嗰陣我都係問人拎source, 掉哂啲冇用嘅野, 再加返自己出過嘅野

入到去考果4hrs基本上冇點揭過兩個box files, 因為寫都寫到停唔到手
當年兩日8hrs寫左一支新筆o既墨...
冇咩特別野可以拎入面啲野黎直接貼上去, APC愈考愈騎呢

小小tips (應該好多人都講過), Day 1入到去唔好做cost plan先
另外除左帶contract, 記得帶SMM
都係前人果啲加自己做過既野
其實box file 冇咩用 我果時當textbook 溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞