測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
最理想係一入行就開埋?
building survey 除左例以外重有Project Management, Condition Survey, Building Technology,依d野都係世界通用。
而且世界各地D例都大同少異,基本走火防火要求都係同出一轍,主要分別都係building development要求,但依D野唔係怪獸formula,睇幾次自然學得識,我老細以前攞住rics係澳州坐監果時都係政府做審批。
就好似HKIE班工程師咁唔通佢地唔識設計外國D建築?佢地去外國變晒廢人?
我相信無professional識得晒所有野,但佢地有能力去學習佢地唔識既野
你講到QS移民有分加,我都好想知香港班QS除左做肯奴隸之外重有咩優點令到外國人請你而唔請當地QS?
年年都出EMAIL追喎
後期唔填重個個月出EMAIL追
當然你填咩佢都唔會CHECK係咪真
我睇到既係blg eng, qs有得移民加分, 搵唔到有building surveyor. 我搵咗某兩個國家, 可能其他國家有既

其實QS 都無優點, 不過我有幾個朋友已經申請到移民澳洲, 有牌加好多分
你到底講緊移民有分加定當地有人請?
BS當PM STREAM 咪報CPM/PROJECT BUILDER/BUILDING INSPECTOR
我都有friend working holiday做到有offer老細肯幫佢攪visa
咁你D friend係果邊做緊QS?人工如何
而且要技術移民
你去學廚應該最易最快
學會質素來講

RICS真係似返個專業學會

而HKIS只不過係俾 consultant D老細威圍飲飲食食r吓生意嘅平台,似商會多D

睇2 個學會本journal就知高下立見

(hkis 本垃圾廢事post)
可以
好難講

早D入會做probationer唔一定早D考到牌

入咗行十年八年仲考緊嘅,大有人在啦
有mature route架
Qs又唔係難做 嫌人易考然後割席真係on9
Hkis qs唔知係咪真係難考過其他devision啦
讀埋個degree先啦

so-called專業人士, 學位都冇個點得架

其實我都唔知點解HD學歷都可以放入來考牌
Mature Route即係點? 要做夠幾多年先得?
仲有係咁上電視講到呢行搵大錢咁樣, 走去水人入行
好似10年
冩case+20 hour cpd
1年後可interview
咁即係只可以再考多次試啦
有無師兄係讀survey 但畢左業做其他工
我就survey出生但做緊bim
依家表示係乜春都唔太識 太撚多bs野
自己諗法係捱兩年bim學識多啲野再轉工做 大家點睇
讀civil 去做civil QS點睇?
Totally agree.
Well you have to blame HKIS. At the beginning there is only examination for RICS. Once you are chartered with RICS all you need to do is to obtain one year local experience to get your HKIS. Unfortunately now HKIS delinked with RICS and if you need two you have to sit for their respective exams!

I am what you call an “old sea food” I have both and I do not need to sit for HKIS exam. The GOOD old days!
但依家兩個唔係認番咩?rics valuation chartered with one year post charter experience can get the hkis?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞