測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
新仔人工得萬頭 晉升機會係有既 因為細公司
九龍呀師兄
但係對bim 既感覺好似麻麻
點睇aecom soq (civil)? 做唔做得過?
非surveying degree background, sci degree
諗住pt 讀hku space diploma in quantity surveying
各位點睇?
我係諗住入行的, 岩岩手快快打漏野
有無人覺得而家既qs 自己做得over左?
拎出標做例子,qs 要做既野係prepare bq 同tender documents
但我地應該係跟archi,engineer俾既野去做就算
個design有無discrepancy 係design team既職責,根本唔應該靠qs 去identify去問返
我地係qs,唔係design auditor!
證明你唔岩做
拿屎上身就有份,咁樣搞法design有錯就俾人屌qs 睇圖睇漏野,但明明係design team既問題
input錯,根本ouput就肯定會有錯
有時覺得真係唔公平
architect engineer出錯圖就可以再出過當冇野
qs度錯數就要被人屌
please explain
如果qs發現design,drawing,spec唔夾個d,又唔point out出黎。求其跟佢地d資料出tender
最後其他人發現咪又係會怪落qs到。到時又要出addendum個類咪仲煩。structural都叫做好d起碼要入則點都唔會錯得離譜,但archi design佬 真係畫公仔紙咁
點都出query問左先?
人地教落最緊要個波唔係自己到
責任多左 錢無變 呢行都慣嫁啦
出tender有唔清楚既野一定要問
Qs係最低等 個個都話得
我唔係講practical,係講問題本身就唔係qs 責任,我地唔係嚟audit 個design,你明唔明人地講咩
一句都慣啦就算,同「係咁嫁啦」一樣,無撚敵
ot到十二點,呢行都慣嫁啦
加人工少過乞衣,呢行都慣嫁啦
design有問題,唔係屌個designer,走去屌designer後面隻人形蜈蚣
證明你唔適合做qs
所以我話證明你唔岩做
唔係屌你咁解 我都係咁諗
好多qs都呻過
唔想ot既轉其他唔ot人工又ok既公司
唔岩做就再轉啦 行業大勢搞唔到
你不入地獄,誰入地獄,報啦
好唔明點解qs 行業無人出聲,學會都無人爭取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞