測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
做Client 好多時要同Project Team 打交
ipo Business Valuation搞比較常見 好少見到搵surveyor/ property既搞 當然都見過KPMG請chartered surveyor (呢個我見識少, 要問返做耐d既)

China valuation 通常對返大陸分公司既戇鳩多,唯一可以用到口材就係屌鳩佢地

我講個情況係mortgage/ general valuation 或者lands matter 全部junior post都差唔多
除非你chartered之後做arbitration或者545呢d要同對家拗既野
我覺得如果qs轉gp 多數得mortgage會收留你
搵間大公司mortgage team做一年半年 再考慮內部轉team啦. 另外順便識多d人 搵下interim report/ oral 既sources

當然你一步入到其他team更好
又可以吹奏QS
政府人工既野..等於你吹奏晒所有 engine,BS GP
入唔入到一回事
有無RXB 既朋友仔,星期五有人叫我去北角見工,想問果邊咩情況?
9成入拎姐team, 準備定身後事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞