測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
想問下讀完surveying asso, 之後讀一個ugc material engine degree, grad 左之後係咪揾唔返測量既工,eg bs? 要加番個master 先有人請?
想問下讀完surveying asso, 之後讀一個ugc material engine degree, grad 左之後係咪揾唔返測量既工,eg bs? 要加番個master 先有人請?

負評個位係?
Push
Push
政府的msg係咪勁難入
咁點解你 bachelor 唔係直接讀 surveying

因為ugc surveying 唔收,但想去下exchange 住下hall
咁點解你 bachelor 唔係直接讀 surveying

因為ugc surveying 唔收,但想去下exchange 住下hall

做咩負評。。。
想轉, 就趁後生轉
轉完之後唔對路, 你都仲有本錢番轉頭

呢度既人並不代表全行,
一樣有人做QS, BS, GP 都做到開心, 甚至更進一步借助自己既專業知識去做其他野

人地覺得GP 係屎姐, 話唔定你做落之後, 你既際遇會同其他人講既未必一樣

當你人到中年, 有家室時, 先玩轉行, 由低做起,
唔係個個人心理上自尊上都接受到

年輕人, 想去馬就去馬, 唔好令自己後悔
巴打 好正面 多謝你!
如果你真係咁做 你都痴撚線
呢行好到癲佬
agree
我都係做緊QS, 覺得做得幾滿意
當然親後生又覺得做得唔如意, 其實轉下都無壞, 唔試唔知自己想要乜
你做左幾耐Qs?
11年了
真係唔經唔覺
大師兄! 做到好頹
有咩唔開心, 可以係到分享/舒發下
假設你問consultant:

一睇做邊間consultant
二睇跟邊類project (building, civil, fit-out, term?)
三睇單project去到咩phase

如果係RLB/LS, 出親building tender 都一定OT到仆街, 不過正常都有水補

Archi 同N 展愈遲改/出圖, workload 咪愈重
Valuer其實都好少接觸到唔同層面野
都係多數係office搵comps/market news/度圖/睇land grant documents 再打返份報告 其實一樣悶

要發揮你既口材就要去agency做(retail /investment)
呢d team entry post多數要經MT 入(Jxx Saxxxx Cxxx應該都係)

至於人工我2015 FG =15k 再加bonus
低過曬同期做BS/QS同學
但好少OT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞