測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
hku msc cpm只係degree課程濃縮版,好多非相關degree去讀
個課程唔係專讀construction law
Thanks you guys

相反poly u 個個會專科d?

望過下暫時專攻香港 construction law ,或者係有相關既programme ,好似得這兩個
Why not LLB or JD?
謝師兄
想問各位巴打點睇係consultant做E&M QS?
個人對機電興趣大過builder,但係又聽過人講有d QS考牌涉及既範疇E&M QS較少會接觸到
如果想考牌係咪都唔好做E&M QS會好d?
我暫未打算考取律師及arbitratior資格,自知能力不足,所以未有考慮llb 及 jd。想修讀法律只是為多學一門學問,以應付日常工作及升職準備,所以現正考慮CPM 及 polyu 的相關課程,因他們的範圍都涉及construction law。
咁........讀黎都係係派片時上多加幾個頭銜唬人.....
builder 果part 靠溫書搭救la,
出黎做野, 我覺得E&M 底較深既QS 比較吃香
Contractor E&M 留名
每次行payment個consultant QS 都問呢樣喺咩果樣喺咩
我呢D builder 底, 風火水電入面....我最屎係電,
睇果D 電既scheme 圖真係半懂半不懂
如果唔係要探究”點解”,其實唔難

利申唔識度石屎板鐵
有冇gp仔有影水牌經驗
個水牌係customer service 個度可以點影
但係cost planning, draft tender document呢d範疇會唔會差咁d?
始終唔似builder睇哂成單project...
差d就一定
但都有方法補救,例如問人,睇下contract document入面有咩items, 鋪排係點, 大概有咩內容等等.....

我自己入行就E&M QS, 做左幾年先轉building, 發覺E&M既知識真係好有用, 普通QS好多都唔識, 當然我都唔夠膽講自己好勁

所以比心機學有所成,搵機會轉囉
做緊aqs,返工冇野做好撚悶
公司又唔多後生,日日返工冇人講野對電腦
讀Surveying有冇可能跳出去做 investment banking / management consulting?
清仲讀緊u?
有幾萬中無一
IB都有property investment team
裹面一定有GP+CFA
property fund house 都有請BS+ GP做 evaluation
有無人知點樣係BD Bravo個網到下載或者cap圖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞