測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
CoT冇寫明業主方一定要有Tender Interview同Tender Query喎,如果你係業主,開完標發現得最低標係啱啱好meet到budget,睇真啲原來SOR錯item但落標果個信咗照落,咁你仲會唔會咁好人出TQ
點解去到裸辭咁嚴重?
錯得好緊要既話 咪又要俾人屌
係咪都俾人吊啦
錯得少或多 人地都未必賺得少 一陣有vo仲俾埋位人地入就喊3聲
觀塘?
Why
依家d 人唔興搵工先走。 大把錢有ar 媽養, 根本唔care 份工。
吊你 都要頂得順先得
最近唔係少咗好多job 咩?
巴打點解咁講
加幅少 工作量大
好難留得住員工
打份工je
哦 我get錯以為你話唔做野都要頂得順先得嫁
BTW 呢份工真係麻麻
睇錯嘅程度啦同你單嘢個 tender programme 容唔容許你TQ 出啦
我相信業主返咗標循例都叫你班 consultant 睇下有冇問題
如果你收埋唔出而嗰條友又中標,post contract 只會玩你自己
判頭唔夠做嘅時候佢咩都會 claim你

Btw, lump sum contract based on SOR 唔係包生仔,做BS你畫埋圖,你畫少樣嘢,dwg 同 spec唔夾,判頭都可以claim你
SOR問下你senior搵份template 抄抄改改,俾心機畫好份圖仲好啦
有啲業主只在乎判標嗰下有冇爆budget,post contract點claim都係ops team搞,加上請得QS Consultant就話知你死總之啲claim一多就畀説話你聽

題外話,見過好多BS Consultant出嘅SOR根本係template,一份幾百頁,所有item所有size都有
呢排有無巴打in RXB QS?
係咪都係伏team請人多?
TQ姐係咩?
讀書有聽過contingency.
係咪就係係呢個時候用?例如依家呢種情況咁(item出錯,要搵錢找contractor條數)?
TQ = tender query
contingency 係預定舊錢黎洗起啲你預見唔到嘅嘢度
但首先我覺得你要搞清楚咩叫 valid 嘅 vo先
item出錯未必係vo, 行SOR嘅 contract 判頭有權改你份 SOR
亦都有權加item 落SOR度
成份SOR係 read as prepare and submit by the tenderer at their own risk
去邊見
筲箕灣
做左幾年野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞