測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
有冇contract / QS / PM大人

做緊BS part time.
Senior 叫我幫手出SOR,好淆底會出錯賴大野。

想問如果 係SOR 寫錯item, 開左標之後仲有冇得救?定係要全部招標過程重新做過?
大佬 睇你寫得有幾錯wo
Qty 錯定description 錯先
Sor. 真係唔識點答你。
可唔可以講晒3種錯法?
1)錯Qty
2) 錯Description
3)2樣錯晒
係咪有野樣叫VA?
聽得多唔知全名
上堂冇聽書
Visual Art
做建築一定要識VO啊
Sorry. 我寫錯
出VO 係咪 要等Tender Award 之後先可以用?
如果未award,咁error in Tender item (qty/description/both) 應該用咩方法改?
叫得SOR我估係Lump sum contract based on drawing and spec啦,理論上你錯到出左全份空白嘅SOR落標果班個價都要包曬所有圖紙同Spec嘅嘢,開標哩刻唔會死人嘅,係死都係害死啲唔睇圖紙唔睇Spec盲目信咗你份SOR嘅Tenderer,當然如果因此報錯標又中咗嘅話,post-contract點樣同你claim VO同L&E果啲係後話
你判標唔洗開tender會?TQ都救唔番?
SOR 可以因爲description 錯而claim VO咩
唔可以 但只不過改design 時 你冇contract rate黎減野je
學到野
唔明個concept.

本SFBC 咪有條Clause講 variation, 話咩similar works 可以用番同樣嘅Rate 去assess?
係Ge,前提係你寫錯左description, je係本身圖要a , 但你description 寫左b , Lump sum 圖冇變 就冇vo,但有圖改呢,就要諗下係sor揾邊個rate黎做vo
我見出邊既QS
無論做咩VO 都係拎BQ Rate

就算different characteristic既野都係比個BQ rate 判頭算數

好少人會自己assess 一個new rate

其實係咪唔應該咁做
邊間QS firm咁樣做野?
睇team la ,, 冇fee 未冇時間detail 做 理撚你班contractor 揾少幾多錢咩
愈來愈多人裸辭
好多都係咁

搏contractor唔出聲就close file
咁幾好
乜個故事真係咁簡單咩
邊度?
師兄有咩睇法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞