測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
Client 內部好多鬥爭, E&M/Civil/Structural/Archi PM/Leasing/物管/interior designer 等等一到左internal meeting, 就會好多火藥味出黎..... (做過client intern 感受過)
咁幾好播......工程仔都可以接觸到GP/QS 野.....
呢兩間想壓力細d可以考慮,但agency 為主入去預要support agents....如果想發展好d, 可考慮其他大行....

做mortgage 本身唔係好衰,甚至有老闆級都係mortgage 做起.....當然我同意內部轉team 可以考慮...
小妹做過三間Developers 都要 但好多時QS齋講錢,唔諗個原因點解要,下下要 escalate 上高層度先批到d VO😂
拎姐
嗰位巴打會唔會嚇親唔見
想問下讀完surveying asso, 之後讀一個ugc material engine degree, grad 左之後係咪揾唔返測量既工,eg bs? 要加番個master 先有人請?
咁點解你 bachelor 唔係直接讀 surveying

因為ugc surveying 唔收,但想去下exchange 住下hall

有冇人可以直接d 講下。。。
睇個市係點, 市差時都唔會請外行人 (除非你識人)
睇下佢呢期多唔多人apply, 多親生仔既唔會曬自己時間in你,好彩有得in既,要有impressive 表現,點解想轉行,預左俾人壓價
想問下讀完surveying asso, 之後讀一個ugc material engine degree, grad 左之後係咪揾唔返測量既工,eg bs? 要加番個master 先有人請?

因為ugc surveying 唔收,但想去下exchange 住下hall

睇下佢呢期多唔多人apply, 多親生仔既唔會曬自己時間in你,好彩有得in既,要有impressive 表現,點解想轉行,預左俾人壓價

有city surveying asso cert 都計外行人?

睇個市係點, 市差時都唔會請外行人 (除非你識人)

bs 唔係好穩定咩,幾時先叫市差
心態有啲問題

既然選擇讀engine, 就應該把心一橫, 盡力喺嗰一方面發展

除非你有真正嘅夢要追, 求個degree 就算

但係你又唔似要追夢既人。

睇落只係一個但求入大學hea完玩完; 畢業之後僥倖碌返入測量界做嘅人

就算有人請, 你覺得四年後你底子同surveying 本科畢業會相差幾遠?

再加上你既處事態度, 老實講, 好大機會渾渾噩噩咁就一世

趁仲有時間, 你好應該思考下自己人生想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞