測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
已上岸+1
一次過答啦, QSD APC part 2 passing rate大約30%左右 (300+人考)
過到part 2再過埋 interview 就70-80%左右
每年chartered嘅人數好似都keep住起係70-80個左右

box file最好擺定幾份唔同種類嘅cost plan (new building works, A&A works, fitting out works, etc.) 拎黎用 (主要係搵composite rate用), 再加埋幾年cost report
其他基本上係隨意(可以擺CPD ppt, 大學啲notes, 有時搵返啲definition都幾有用)
可以擺你呢兩年出過而又有用嘅信呀, email 呀呢啲, 自己出過嘅野記性係會好啲
嗰陣我都係問人拎source, 掉哂啲冇用嘅野, 再加返自己出過嘅野

入到去考果4hrs基本上冇點揭過兩個box files, 因為寫都寫到停唔到手
當年兩日8hrs寫左一支新筆o既墨...
冇咩特別野可以拎入面啲野黎直接貼上去, APC愈考愈騎呢

小小tips (應該好多人都講過), Day 1入到去唔好做cost plan先
另外除左帶contract, 記得帶SMM

咁樣既問題都問 ching 做百佳收銀?
cost plan 只值廿分左右
你DAY1仲有30分要拎
老細改卷經驗係啲人掛住做cost plan (over 2 hrs) 而冇時間做其餘嗰3條essay
與其起度磨份你都唔知會唔會拎夠分嘅cost plan (你presentation如果差佢地改到唔好脾氣隨時有分都變冇分 ), 不如做好其他有信心嘅題目

我覺得cost plan個figure整體黎講合理就ok, 冇絕對
鳩吹冇話唔得

HKIS冇話唔俾point form, 但一條十分寫points唔解釋個人感覺有d危險

基本考試經驗, 做有信心嘅題目先
仲有根據每條題目佔分去分配你嘅時間
兩日我都係用reading time plan好自己答題順序同起個腦到諗點答, 頭15 mins起張draft paper爆寫points
整理好之後先寫落去, day 1答完3條essay仲有1.5hrs, 條cost plan最後都係要爆寫寫到最後一秒
presentation同你手字幾緊要, 改卷班人唔係個個都心情好去睇你亂哂大龍, 飛黎飛去嘅paper
d 題目出成咁, 溫完都無用
estimate已炒
有冇得分享下
今年既costing 變左兩條, 但冇以前既cost plan 咁累贅
第1 條問加扶手梯要幾多錢+關於起條footbridge 既Query List
第2 條問RC frame vs structural steel frame 既costing
第3 條係comment draft BQ, 幾年前出過類似模式
第4 條係target cost, 現場除非有人做開賭場/地鐵/civil project, 應該好少人做野會接觸到, 應該係大家一齊攬炒
目測今年有幾多人考part 2?
500幾啦
第4 條其實考大家對自己個box file 既了解,如果個box file 係一代傳一代的話,係會有料的(不過一定唔會多)
我唔係考生,我只係聽人講今年既題目,以上有部分只係我個人意見
咁真係多左好多,以往都係300幾
500幾 都幾誇張 遲多2 年九展應該唔夠位坐

不過咁多人考,真正讀測量出身嘅一半都唔知有冇
好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞