測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
BS 野就唔清楚,
但而家呢刻, 個市我覺得都算差(係好過上年前少少)
當果一年全部surveying 既畢業生響畢業前都搵到工, 果年咪市好
想問下讀完surveying asso, 之後讀一個ugc material engine degree, grad 左之後係咪揾唔返測量既工,eg bs? 要加番個master 先有人請?
咁點解你 bachelor 唔係直接讀 surveying

因為ugc surveying 唔收,但想去下exchange 住下hall

有冇人可以直接d 講下。。。
心態有啲問題

既然選擇讀engine, 就應該把心一橫, 盡力喺嗰一方面發展

除非你有真正嘅夢要追, 求個degree 就算

但係你又唔似要追夢既人。

睇落只係一個但求入大學hea完玩完; 畢業之後僥倖碌返入測量界做嘅人

就算有人請, 你覺得四年後你底子同surveying 本科畢業會相差幾遠?

再加上你既處事態度, 老實講, 好大機會渾渾噩噩咁就一世

趁仲有時間, 你好應該思考下自己人生想點

material engine 在香港冇工開,多數做sub仔電 基本上冇得發展
咁可能offer asso 價
又唔可以咁以偏概全,始終而家測量收咁高,好多時DSE 都係睇分揀科嫁啦
lm
見工嗰位巴打上水未 緊唔緊張,興唔興奮
好多同事都係利子手足
我in過中x,係炮台山 無讀過書+無相關經驗都俾我in
但無請我
所以咪話諷刺,地鐵做到咁足都搞到咁

做左都接近十年19 QS,見到d 同濟經常俾人屌到成隻um 春咁出唔到聲,完全冇地位;人地錯圖就得,我地度錯數就唔得;QS係時候要勃起來了
返工日日都比project team 屌老母
archi 野就係
但structure 野,改個鐵圖typical detail, 真係唔計過唔知
first in咋喎,佢話萬幾蚊,加季度花紅咁

我好想轉行,依家做緊低賤物管類工作
我指超支呢樣諷刺
實情我就完全唔知,亦唔知當初個budget 預乜
不過地底野永遠最難預budget,最多uncertainty
budget 跟本預paper, 開頭寫得準唔駛指意過
呢d 又係好老土
都唔知係咪香港project 既特色:永遠想用$500 去買部新iphone,講話要過千就會俾人屌,叫佢買小米又唔制,到最終要過千又屌你做乜唔可以$500 搞掂
巴打唔好嚇佢啦,聽講宜家好正常大家六點零就閃人,唔駛怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞