測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
問心,冚世界所有GP、BS、QS夾埋至少幾萬人,當中有幾多個入到IB做?
佢講萬中無一都差無幾啦
各位ching, 有冇途徑可以搵到hkis qs apc pastpaper既答案
做左probationer就有
有無bs師兄係度 想問下轉工既問題
有咩幫到你
公司做黎做去都係d survey多 想轉工試下做a & a fitting out work
轉去細則樓會唔會係比較好既選擇? 同埋去則樓做影唔影響考牌?
同埋我想問如果想考牌 最後果個interview係咪睇出身 我呢d top up degree既係咪無運行?
考牌靠自己,同公司無太大關係
只要公司有人簽你,之後既野睇你造化
A&A/ fit-out 就睇你間公司做野正唔正路,你要知道一啲政治正確既野for 考牌
Degree咩u出身對Final interview 影響不大
咁開左簿期間轉左幾次工會唔會有影響?
理論上唔會既,但唔排除有啲assessor做開consultant會質疑你份工做得咁短時間,係咪真係學到你份SOE寫既野。要drill 你SOE係可以drill死你
但我做緊果間只係做mbis mwis呢d野多 唔轉既話滿足唔晒d competences
咁開左之後做左半年再轉另一間做到考為止 咁有無問題?
同我一樣 份工好輕鬆
因為做緊mains
其實做mains喺唔喺對
fresh grad 喺不智嘅選擇?
可以有咩問題?你答到assessor問既野就得,包括SOE寫既野,要好 handson。我就係會鐘意針對住SOE問問題!

但為左考牌而不停轉工/驚轉工會影響到考牌,我覺得其實係有啲本末倒置
係 有得走好走
唔該晒巴打
佢係要assessor notes, 唔係past paper
assessor notes要問改卷嗰班攞
正常渠道HKIS唔會流出
想請問BS 如果唔考牌係咪只可以入contractor 永遠返6日
點解咁講?
Yes
因為 唔考牌 好似contractor 發展好d...
但好多contractor都要返6天
其實我鍾意contractor 夾野多d 但係如果打工既話驚一世chur 足6日
多謝解答
咁係揀去contractor發展既代價姐,考牌唔考牌無論contractor, consultant定developer 都會請,發展成點就睇自己,有牌既人都可以好兜踎
想請問BS 如果唔考牌係咪只可以入contractor 永遠返6日
點解咁講?
因為 唔考牌 好似contractor 發展好d...
但好多contractor都要返6天
其實我鍾意contractor 夾野多d 但係如果打工既話驚一世chur 足6日
多謝解答
咁係揀去contractor發展既代價姐,考牌唔考牌無論contractor, consultant定developer 都會請,發展成點就睇自己,有牌既人都可以好兜踎

其實係咪唔鍾意考牌 都應該考左個牌佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞