測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
原來利子手足都係做qs
好多同事都係利子手足

利子+測量

游水仲好揾過測量
Btw 想問下charter 左geh bs 覺得考到牌既人要有d 咩特質 ? (except 冇J)

游水仲好揾過測量
論涼薄,我覺得你都算係傑青

人家做運動員,日操夜操游到香港第一,因背景唔夠,無得出賽不得止,原來阿哥都係運動員兼不幸車禍離世,該司機兼只係判囚六個月。

你回應竟然係游水好搵過測量。叻仔。

仲有你講e 句之前,唔該你做下fact check 先。

我本身都覺得#150 燃燒巴打會唔會講得太盡,不過我e 家直頭覺得係低估左你。

你加油,我睇好你上位做大家老細

冇咩回應,個個人背景唔同,但假如言論令你不快,在此道歉
我想佢及早醒, 諗清楚自己目標姐

見過太多人渾渾噩噩, 咁就一世
運動咁勁可能係經運動員計畫入,
係既話都冇時間讀書
In rlb 果位人兄求下你快啲入黎
地獄既火太熱啦 多一個人就多一份力分擔 入黎啦唔洗諗

人工幾好架
各位前輩師兄, 指點下迷津
我啱啱hd(qs) grad左
send左好多qs工作既都冇回音
最終搵到份bs既consultant

咁平時都有同同事傾下計,又打聽下成件事係點玩

可能我聽既野唔多準或者經歷尚淺
好多人話qs就黎爆煲, 而且又ot又做到隻狗咁
而且qs要上到高位, 唔識玩contract唔識玩claims的話就等收皮

自問英文唔算好
就算俾盡我負負碌碌, 碌左個top up degree返黎
英文都唔會好得去邊, 唔會好到識玩contract, 玩claims

而bs方面, 英文當然有一定要求
但多數英文要求都係睇例?
同埋聽聞我做緊既野(compliance inspection report), 對考牌毫無關係
呢一點令我好疑惑我下一步要點做

有冇前輩師兄, 可以指點下迷津
因為跳哂樓
俾心機谷谷英文先,
乜S 都好, 呢個年代, 除非你決定北望神州, 否則英文都幾重要
個人要醒目,吹水要叻,完。
想問咁多位巴打

我有個朋友之前比左留位費讀part time poly qs degree
但係佢最近屋企有啲事所以讀唔到
想問下有冇巴絲知唔知道poly有冇得refund ?
去校園台問好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞