測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
qs公平地低passing rate低人工
咁係candidate manage 下面啲人既問題,我覺得唔可以blame 下面啲細既。人地雖然幫你,但你expect人地點幫/幾時幫/要做啲咩,絕對應該有人要guide住佢地,責無旁貸
你當考牌前後要3年 加 PQE 2年, consultant QS係絕對有人做到40k+
識人做到
唔出奇
有機會

不過唔係我 令好多廢但唔認廢既人有好多FF空間
呀哥,上面講緊2-3年考到牌個堆,廢極有個譜掛?
呢個真,我盡量男女平等,但好多assessor幫女仔幫到出面
聽講consultant兩大考牌passing rate明顯係高過其他公司
關咩事丫 唔通會寫明自己係度考咩
SwartW 你覺得通常啲人肥係肥啲乜
3年考到牌果陣大約有3萬, post charter 2年要去到4萬有d難度喎 (冇轉工的話)
聽佢吹 3年考到牌 加到4萬都係第4年既事
仲要做多兩年
每年加到2000已經好勁啦
Presentation 唔好,assessor印象已經比較差。Q&A 唔熟書吹水既我都會肥

太著重helper 幫手砌份board,自己唔夠熟,隨時自己整死自己
咁點解又唔轉工呢?又話要早考到牌又話要PQE+2 有4皮又話要唔轉工?
其實點為止presentation 唔好?
要順,自己知道有咩講,亦都清楚表達到比assessor聽。有好多講講下都唔知自己講到去邊,有好多浪費太多時間係defect
其實bs個試靠溫書過唔過到定係真係要真功夫?
只可以話做pastpaper一定有用。坦白同你講大把無料既人都pass到,但pass唔代表啲乜,有牌既BS 唔見得一定好好搵
呢度有無人做緊soq? 想問下好唔好做?值唔值得自減人工入去做好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞