測量(GP, BS, QS) 討論區9

1001 回覆
4 Like 22 Dislike
第二題 acadis 今年mock出過,有少少唔公平,唔排除係自己人出
咁多 幾年前考個場有三百幾人已經話好多人

咁又係accredit 左咁多人...
有幫手出過標有經過出cost plan既過程既人贏晒咁 consultants 既考生fatfat
真係好cheap, HKIS, 大既consultant firm 玩曬
不嬲都覺得pre contract份卷係恰鳩contractor qs
仲要呢兩年estimate佔成三成分
Dklm
冇計, 個APC玩法講到明要識晒pre-同post- contract嘅嘢(full spectrum of qs knowledge)

所而先有"做consultant 易考牌"嘅言論
心水清
去到盡都係SQS
其實我覺得HKIS qs個written exam幾好

大家都係温嗰個box file D嘢,但apc 唔係考記憶力死背爛背
D題目要D candidates個腦識轉彎先答到,真係分到邊D 人識諗嘢

做consultant雖然會接觸到pre-contract嘢,
但都冇apc D題目咁奇奇怪怪
聽朝要考試嘅早D瞓啦
份卷都流出晒唔係秘密 大家都有 係靠自己有做過定無做過
不嬲都想consultant qs 著數架啦
近年咪好囉總要set1題近返d contractor qs
幾時都話做大consultant好架啦

你睇吓幾多resources

In Arcadis We Trust
2016 都出過
我都睇過
agger!係r記仲有機會借到best performance人士既resources
我考果年條estimate都係靠arcadis
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞