[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
單純用膠用量去計成效有啲缺陷
上面個方法雖然膠用量可能多咗
但垃圾件數同體積係明顯減少咗
權衡效益應該高咗至係
而且膠用量應該可以用物料同設計方面再減少
不過呢啲全部都係錢
好過冇,但紙飲管用吸水問題,亦會影響飲品味道。用台灣蔗渣飲管啦
根本由始至終都係垃圾處理既問題
邊個會無端白事將飲管dum落海
再者你見飲管就禁飲管 咁見condom係咪禁condom先
不過日本真係會燒埋膠?
講緊咩啊你?
為左平反飲管喎,唔係講10定N個ITEM喎!即係淨係講飲管唔講其他OK?
KFC原意係cut成本 點會畀你班人用環保飲管replace膠管丫 賺少左點算
屌你老母,你閣下就神logic,可以有d係0.01%,係唔係呀?咁咪唔洗3334item,柒頭
而家認真討論,你就衝出黎柒,屌你老母。
班環保撚有無試過先
跟本唔止樓主個啲飲料
普通一杯涷檸茶
你唔用飲管 直接掂住杯邊係飲唔撚到
啲冰塞撚住哂 個咀大少少就直接吞冰
已經唔理衛生問題 荒謬
你唔好咁撚癲啦屌 赤子
好奇一問

Bonaqua當年改扭扭樽話減少幾多%塑膠,點解無人屌佢減成本

其實歐洲大部分快餐店/ 野飲舖都係得杯無蓋無飲管

痴線。。。當人未去過歐洲咩,去快餐店無飲管
我唔飲凍野的
屌你老母,我而家答你呀,會呀,禁晒所有膠類即棄產品仲多呀,你都弱9智,你個問題同1+1等於咩,一樣咁on9,定係你連1+1都唔識計?
個post本身係高沖理性討論,就係比你呢d仆街整cheap晒,係要衝出黎比人屌先安樂。
我都係環保撚嚟,但都覺得呢個嘢惹人反感得嚟好無用,唔知做乜個個咁重視支飲管,個問題係過度包裝,根本大把其他膠

寧願佢好似膠袋咁實行膠杯稅飲筒稅,向超級市場同廠商收包裝税

但收稅結果可能係周街都派"環保杯"做贈品
政府個廣告重on9, 紅豆冰走飲管

如果唔想個海多垃圾,應該幫/逼落後既國家(包括中國)好好咁處理垃圾,而唔好掉落海
咁無你嘅事啦
我笑他人看不穿
因為隻海龜

唔係話海龜唔慘,但茅頭唔應該係飲管,而係垃圾處理
毒果d環保撚叫你唔好飲凍野
成班都痴撚線 自己唔中意果樣野就唔俾其他人用
仲獨裁過共產黨
痴撚線 走飲管 點飲啊 倒落個口咩?
推不鏽鋼飲管先最撚反智
唔撚信餐廳會認真洗囉
已經係大海搵到不鏽鋼飲管垃圾

所以話班弱智錯晒重點
支持樓主
有無插落隻海龜個鼻到呀?
無就無問題啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞