[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
其實有冇諗過問題係
「邊個亂抌垃圾落海搞到知飲館click住個鼻」
早排Starbucks又話因為要走飲筒
所以重新設計過個杯
點知個新杯嘅塑膠含量比原先嘅仲要多

又話用不鏽鋼飲管
點知又話好污糟好多菌

又話研發左新嘅飲管代替交飲管
但成本有比原來嘅貴一截

我喺度諗如果大家唔亂拋垃圾嘅話
條飲管根本就唔會漂落海keep住隻海龜個鼻啦唔係咩
唔係話有班台仔發明左紙制飲管咩
最後要好似坐監咁
出街自己帶盒同餐具

去到餐廳比完錢,比個盒佢拿野食
你有無見過人去食個KFC或者M記會自攜杯?
佔最大基數既工業廢物又唔見你地班環保撚去做
淨係係度恰小市民同前線員工
收皮啦屌你老母
連登仔不嬲唔係反點樣環保 係直情反對環保

因為影響到佢地生活方便

根本無論做乜野環保行為連登仔都搵到理由屌架啦
駁唔到講埋d廢話
逐步做小改變又話人做得少 話人無謂

做大改變又話人影響生活 殺你全家一樣

叫你自發環保身體力行又屌話大商家唔做

人地做你又屌人唔識做生意要擺買

其實咪即係反對環保囉

不嬲要保護環境就係要改變一 d 習慣

就係唔方便架啦

不過算啦 講嚟都嘥氣 我同大家一齊等天災
依家係屌你做埋啲大改變小成效嘅嘢呀
珍珠奶茶唔用飲管咁垃圾嘅橋都諗得出
啲老闆心唸我都唔食快餐嘅,關我柒事?
勿以事小而不為

不過同你講呢d 都哂鳩氣,弱智
啲19環保團體根本係商家佬嘅附傭
點解要逼全世界同你一齊走飲管?
個個人都有自己保護環境嘅方法點解硬係要人跟你嗰套?
可能飲管對你黎講唔係必要但係唔係代表對全世界都唔係必要?
呢個世界有人用手抆屎你用唔用?
唔使講咁多啦

左膠 環保撚立即落地獄 永不超生
老老柒柒, 個海之所以有咁多膠, 垃圾...都係人嘅問題
係睇人點樣用, 處理嗰舊膠

所以話, 公民教育真係好需要推行
不過學樓上巴打話齋, 班環保撚咁鍾意一刀切, 咁一係就人類滅絕, 集體自殺啦
到時整個地球嘅動植物都會得到和平
唔用飲管係小改變
同意,不過好似係善小

講效益就可能係唔大既,但凡事都要有第一步先可以再有第二步,人地覺得走飲管可行咪做住先囉。中學生搵錢都唔會話屌得個四十蚊一粒鐘唔做,一定要李嘉誠高薪厚聘先做架?

可能到時增加左廠商製其他膠製品既成本,其他膠杯膠盒都貴左然後再少左人用膠盒呢。

什麼應否環保根本就係偽命題,不作討論

俗d講就係屌你老母冇撚品咪咁撚多藉口啦柒頭
ching你平時好熱嘅時候開唔開冷氣?
唔逼有乜野成效

就係無成效囉

你又唔係第一日聽環保呢兩個字

講講講咁耐俾人自由選擇 咪無成效囉

依家想改變丁屎咁多 都已經講到好大影響

咁其實俾你揀不如唔好環保啦
為左支飲管發曬癲咁開post
視乜撚野而不見姐,我依家叫你做好自己呀,咁多人死唔見你死?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞