[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
唔好搗亂
台灣甚至外國已經有環保飲管
不過條環保撚無視晒呢堆野
淨係識逼鳩人跟佢果套
完全了解下呢個世界其實已經有好多替代品
好彩連登大部分人都係清醒嘅一群 唔會因為環保就凌駕所有其他野
其實如果班環保撚係推廣replace, 而唔係淨係識鳩推reduce嘅話
根本就唔會引起咁多不滿情緒
replace或者會對用家有少少影響, 對於生活習慣唔會點影響
但係reduce好多時都要強逼用家改變生活習慣, 呢樣野係好撚戇鳩
亦都係點解會有人反對環保嘅原因
冇錯 我一路都有講 你做膠袋徵費嘅時候推行環保袋呢個概念 依家已經可以講係好多人buy 呢個政策好成功

問題係 減少飲管呢樣野 佢又唔比替代品人 係直接唔比人用
其實已經唔係reduce咁簡單 成個計劃可以話係eliminate
仲有冇人入嚟傾下
你隔離屋 一見你睇戲大聲,日日吊靴鬼跟住你煩到你較細聲 你都就範啊
氣球=害魚害龜
安全套 唔會

笑死

環保膠 換電腦,搞上網,買戒指

好環保

知唔知點解環保膠俾人叫環保膠?就係自己一路好爽咁搞破壞 又要阻人咁偽善
背囊友

推乜都冇用,政府唔推回收業

堆大公司大半都唔去推
你老母都會恨鐵不成鋼啦,咁老母們係咪品格有問題呀?

Reduce reuse recycle replace有hierarchy 架,緊係reduce境界係最高啦。

你地敢講自己冇試過冇飲管咁飲荔枝玉露?
同埋其實地球資源係有限既
既使我與若辯矣,若勝我,我不若勝,若果是也,我果非也邪?我勝若,若不吾勝,我果是也,而果非也邪?其或是也,其或非也邪?其俱是也,其俱非也邪?我與若不能相知也。則人固受其黮闇,吾誰使正之?使同乎若者正之?既與若同矣,惡能正之!使同乎我者正之?既同乎我矣,惡能正之!使異乎我與若者正之?既異乎我與若矣,惡能正之!使同乎我與若者正之?既同乎我與若矣,惡能正之!然則我與若與人俱不能相知也,而待彼也邪[10]?

莊子自己比喻:既使莊子本人和對手辯論,辯勝了莊子,並不代表莊子的論點有錯;若莊子辯勝了對手,都一樣持同一論點,就是不是代表莊子的論點是對的?請第三者來評判,他可能和莊子意見相同,或可能和對手意見相同,更或者他持有和莊子及對手都不同的意見,但無論如何,第三者本身已成為爭辯者之一,故不能作出客觀的判定。因此,辯論各方究竟誰是誰非,三方面都無從知道
分析得幾好
之前好似有人推過食物飲管?
環保撚知唔知個世界好多人都無得用電
點解你可以拎黎開電腦黎打機?你有無同情心架?
係,意粉
quote 與言論無直接關係
都係個句
攻乎異端 斯害也已
其實D環保撚真心弱智
人地日本是但去7仔買樣野都比幾個膠袋你啦
人地有無問題先
其實最緊要就係教育市民點樣去回收, 同政府要配合番相關設施
香港啲環保撚根本就做緊避孕套
啲商家佬根本就假環保,慳錢為實
但啲環保撚就以為好叻叻, 成功爭取咁
根本就無解決到問題
環保撚有冇考慮過回歸原始人的生活
樓上位環保撚巴打戰力好高 可惜實在太硬頸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞