[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
所以話日本人個做法醒
本來久唔久都有食KFC
依家唔撚食
你識答有,咁咪姐係有更容易更環保既方法去做囉死傻鳩
連重點都唔去搞,搞0.03% 你覺得咁樣有效? 弱智環保撚
用杯直接飲同用飲管飲,接觸細菌含量真係會少啲咩
如果隻杯唔乾淨,你杯野似浸咗咁耐,啲菌都係喺啲野飲到架啦

同埋環保撚唔係執著喺海洋同海龜到
係塑膠要分解好耐,你扔去海洋同扔堆填區,對真
環保膠而言係冇分別
都係分解咁耐,所以佢地先主張源頭減廢
海龜條片只係example,唔係純粹因為海龜而走飲管
啲人飲珍珠奶茶都走飲管真係on9都
自備飲管的話點睇
見到有啲環保巴打話禁用飲管呢啲叫莫以善小而不為 我絕對唔同意

首先你節省咗嗰0.03%嘅塑膠可能會對環境有益
但係問題係 實際上你依家個alternative 帶嚟嘅問題係仲大咗
杯飲品污糟咗 易咗蛀牙 容易整污糟地方 有冰好難飲咁

我甚至覺得走飲管某程度上已經唔係弱智 而係反智
有一樣咁方便咁好用嘅野去輔助你飲野
啲環保撚為咗嗰一時嘅逞英雄 叫人唔好用
然後將所有衍生出嚟嘅問題講到係用家問題咁
大佬 你不如拎啲心機諗下其他方面點著手 或者有冇更好嘅alternatives仲好啦
源頭減廢?最大源頭肯定唔撚係小市民生活習慣囉,但環保撚搞既活動就全部都針對小市民既日常生活,總之搞到自己食個飯都好撚麻煩就開心啦覺得自己為地球付出左。

大把科學家整緊可分解既飲筒,上面有巴打講日本做到燒膠零污染,呢d先係真正既源頭減廢,環保撚高層份糧應該比哂呢d科研人員。環保機構咁撚多錢日日搞埋d垃圾教育宣傳活動,妄想人性會唔貪方便,根本無可能,比你宣傳二十年都唔會有效過班科研人員一個小發明。
同意,全世界大把科研撚整緊可分解既飲管,環保機構掌握大量資源資金,成班高薪厚職走去搞無飲管日之類既濕鳩活動 根本高層份糧比哂班科研人員做研發就岩。

人類要擺脫塑膠,唯一可能就係有人發明到更便宜耐用既可分解物料,肯定唔係透過環保機構既教育宣傳,環保NGO每年食咁多錢根本係嚴重社會資源錯配。
台灣有啲餐廳分類做得幾好,飲品/剩菜/餐具咁分好晒
飲筒防止蛀牙
每個人對飲凍野d冰撞唔撞到個嘴依件事既價值都唔同既,有人會認為凍親塊唇同冇撚左忽肉一樣,有人覺得都係飲啖野姐冇乜所謂
我意見就係如果一個人睇塊閪唇重要到就算有損環境都在所不惜,件事就有點錯。
當然有特別需要既野就問心啦人皆有四端,你係要對著幹邊個都耐你唔何,但我就覺得好撚戇尻
未至於飲唔到呀嘛?
想俾中國郁返轉頭?
世人唔宣傳又點吸引到d人才投身科研呀?
改用可分解原料先係,夾硬走真係反智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞