[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
你咪最撚on9
飲管已經係必需品。
一係你就立法一定要搵啲環保物料去替代。
咪撚話貴就唔用。
有咩效益?
屌你d反環保撚成日話尻d環保撚咩極端又搬龍門,笑撚大人個口啦自己咪又係咁,傾傾下飲管你又講垃圾袋。

依家冇更好既做法咪做最先囉,走飲管絕對係能力範圍之內,又要飲又要驚注牙,正宗又要威又要帶頭盔,唔飲得唔好飲啦

當然都係個句你有生理需要,五十肩手都遞唔撚起既就不在話下啦,至撚憎d人非黑即白,屈得就屈
Externality d fd?
你憑咩量化到用飲管帶黎既好處?再比較到個又係量化左既成本?
)我以為有咩驚天地泣鬼神既學說要分享

生態環境對你既價值低姐,個個都咁低咩?人能百忍自無憂,小小野咪忍下囉
笑死 你根本唔明個邏輯點運作 我都廢事同你駁
巴打講得啱 你比到個好實際嘅report同人講 ok如果我唔用飲管會有好大影響 咁就話姐

好似依家推行膠袋稅咁 講到可以話咩減少7 80%膠袋用量(實際數據唔記得) 同埋你有個好嘅替代品(環保袋) 比人用 其實好多人會支持

但係啲盲反環保撚係依家呢個時候嚟一刀切叫人禁用 真係笑死人咩
俾長洲啲廢老bam撚咗個起焚化爐嘅計劃話啲灰會吹到去長洲
你唔撚係有創意到同我講愛惜地球唔係大家既責任下話?減少廢物數量依個動機都要理由?都要証實?一定要死人先停得?唔見棺材唔流眼淚?引申出黎既後果唔講,淨係若果學樓主話齋0.03% 既垃圾可以係地球上消失,已經係一種成就啦?講緊數千萬噸膠入面既0.0003 就已經冇撚左好多啦,仲要飲管咁輕,數量一定大到仆街,到時你就功不可沒喇。
樓主汁人口水尾就收嗲啦,quote你講野又唔應機,淨係識係度複讀機

你唔實行咪乜野成效都睇唔到囉,代替品咪你依家把閪咀囉。你係咪斷手斷腳一定要飲管先飲到先?
幫推
其實人類就係咁樣生存架啦。

不過簡單一句,你冇飲管咪以後唔幫襯你囉。完。
傻鳩我話你邏輯不通呀
你呢啲環保撚話丫嘛 依家冇飲管替代品呀嘛 就要暫時唔好用囉 橫掂你覺得暫時冇替代品就唔好用住呀嘛

我依家同你講 用垃圾袋都好浪費膠架 你搵唔搵到替代品呀? 搵唔到呀? 唔好用囉柒頭

比撚晒落台階你 你係要自己拎嚟衰 救唔到你啦

不過都多謝巴打 完美示範咗啲盲撐環保撚啲論點係幾咁不憾一擊
***不堪一擊
Google 下total weight of plastic waste大把數你睇啦。依家香港有冇焚化爐先?冇你係咪講經先?說到底你都係覺得你塊閪唇,你既生活態度可以凌駕自己身在其中既大自然,甚至係未來既人類姐。你咁撚高貴,地球邊撚度有人有資格同你講野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞