[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
根本教育同立法先有效
強行洗腦
自備環保袋買野
自備餐具/飯盒

當年藍報紙黃鋁罐啡膠樽
起碼都叫有段時間有用
而家好似無人記得/放棄左咁...
如果佢個杯係硬膠我都覺得可以接受, 佢個杯好似剝皮香蕉咁,大力小小渣全部bi出嚟,
另外仲有冇考慮過有牙齒敏感嘅人嘅感受
我講左 有人直接飲凍野會牙痛 另外 直接飲甜野牙醫講左會對註牙增大好多風險
點解唔需要代替品?
我唔理你出發點係想點 但你咁做即係幫商家cut cost 為求達到目的不適將有需要用飲筒既人都抹殺
你咁同天主教為求傳教竟然同中共狼背為奸 背叛地下教徙有咩分別
仲有唔主動俾,我主動問都可以接受, 你啲前線黑尻人面, 好似人哋做錯咩咁。

有需要人士都唔肯畀
指出你認為只要容器方便就要用飲管依個荒謬既地方又要話要話人腦裝屎
有生理需要就用啦(都係個句),飲管都係防佢直接觸d牙姐,好人好姐就好難話咁易注牙既,師兄係咪成日食糖?
)細佬我英文差有怪莫怪
老老豆豆呀 我都已經唔係講緊商家要提供膠筒
我唔明白點解連提供代替品你地環保人士都唔應該去爭取喎 代替品係可降解而且對環境冇乜傷害 傷害既可能只有商家佬一個 因為佢地唔能夠借無飲筒黎cut cost
我唔係好明點解環保人士係爭取一樣咁極端既野 放棄市民既利益架囉
Cc = common core
你地係咪叫ge?
咁你講到扒牙咁脆弱我就建議番你用飲管喇
但我就好少見D煙剷牙都黃晒,跟住覺得問題唔係食煙引致,而係冇用到D工具去保護D牙囉
我冇講過唔用飲筒係蛀牙最大原因
我一直講緊既係 唔用飲筒蛀牙風險大增
請你唔好混淆視聽 我估唔到環保人士都會混淆視聽 我以為打手 同 五毛先會咁樣去引導討論 希望你唔係真係環保人士 只係玩膠既人
所以又係睇你覺得自己扒牙係咪真係重要到要晒一支飲管黎降低個個風險囉。如果你係覺得咁重要既,就不如唔好飲甜野好過。

要記住飲管只係其中之一,效果好又第二樣喇

另外我唔明點解咁多人都會發表完自己意見之後會加一段無關痛癢既文字黎標籤人,好似無助增加自己既說服力
我一直都係講緊用紙筒代替膠筒 呢個係環保同健康既平衡點 我唔認同走飲筒 呢樣野只係為cut cost
今日我朋友就send 左張相比我 同我講佢琴晚去soho 飲野間餐廳用左紙筒 佢覺得用落幾好
另外我講出自己感受覺得你玩膠都唔得?我唔認為真正既環保人士係要咁極端去取消飲筒 因為如果有認真深思既應該都知道市民唔會接受完全走飲筒 咁點解唔用紙飲筒代替呢?如果你話因為商家難搞 所以完全走筒最易做 咁要環保人士做乜鳩 不如你地去幫商家佬喇 唔好扮爭取喇
頭先唔記得up 圖 依家補返
樣野係為cut cost #同時為環保

睇番真係唔需要飲管都飲到
如果真係咁追求健康又想拎個平衡仲有個方法就係自備紙製飲筒
但都係個句又冇注牙又要飲甜野,又要冇茶跡又飲咖啡奶茶
真係緣木求魚
明明飲筒就應該係餐廳提供 依家要消費者自備 真係好撚好野架你呢d 假環保人士
KFC冇責任提供牙齒健康比你架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞