[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
環保本身就係要改變習慣去做。飲管又話佔好少%唔改,冷氣又話好撚熱唔改,膠袋又話方便好多唔改,咁乜都唔使做可以 過多20年兩極啲冰咪溶曬囉,食海鮮咪食返啲膠囉。

減少使用飲管,又無話全面禁飲管,你講珍珠奶茶黎托咩 可以唔用咪唔用,真係要用咪用。近排人地國家直頭全面禁用膠袋呀。
環保係要教育出嚟

走飲管真係好弱智
我寧願係其他方面用少啲膠,
都唔會走飲管咁白痴 搵自己嚟搞
唔好去話啲condom 用好多膠,叫人唔好用呀笨
呢啲咪就係你嘅所謂"私利"囉,因為你要依賴佢地去生存,去發展,重講到自己咁高尚,哈!
我同意係要環保,不過我會用我自己嘅方式去環保囉
講還講唔好講手套
屌佢D 環保撚到SHITTY 星期六日無飲管 要問阿姐先有
個阿姐都西口西面咁諗屌 搞咁撚多野麻鳩煩
痴線到好似你咁 點解都可以唔洗入青山
日本都係用膠飲管
一樣無問題
因為人地政府大力做垃圾分類
燒得唔燒得分得好嚴
膠佢地全部燒
已經進化到燒完唔會污染環境
香港死到唔肯建造新焚化爐
就係比依班環保撚反對
我不嬲都話
環保閪一生人比起佢父母嘅安全套更加唔環保
當初佢老竇唔撚用套內射環保閪老母個閪
生到啲咁嘅小賤種出嚟遺害社會
又蠶食社會資源
唔用安全套生咗環保閪就好似唔畀人用飲筒咁反智
決定買幾包去kfc派
岩岩自己去食kfc 叫佢俾對手套我
屌佢老尾佢俾2對我做乜鳩
君子不失其赤子之心
飲管其一個作用係防止蛀牙,仲要好有效 ,kfc仲要賣咁多汽水,好搞唔搞搵飲管黎搞
其實唔係 我欣賞同尊重自然

希望人類可以同其他動植物共存

希望物種可以繼續多樣化

環境繼續優美

不論對我本人有無直接益處

高尚係你觀感 山底望上山頂自然覺得高

好多連登仔都覺得要做聖人先可以講道德

我覺得地球(動植物環境)長遠發展其實係好貼地嘅事

不過我都希望你嘅方式可以幫到保護環境
大企業真係要環保嘅話係應該用多啲開支引入紙飲管或者可分解嘅飲管 而唔係為咗減低成本on99咁一刀切走飲管

不過香港企業點會咁有良心 引入咗都加價轉移返俾我地
大陸仔先叫吸管
電視廣告叫走飲管叫得幾撚輕鬆都on99
自備飲管才是王道
明明海洋污染係世界啲大河流流啲垃圾出黎引起
中國同印度啲人噸噸聲咁亂倒垃圾 你香港減幾多都冇用啦
減碳又要睇製造過程,用料環保都唔夠
唔用飲管都仲可以,D杯乾唔乾淨唔理得咁多,D隻碟都無得驗左先上菜架啦。
反而無蓋連做野都唔方便好撚易倒瀉架嘛!
台灣已經有蔗渣飲管,香港商舖咁講環保就唔該引入。好多人口講環保,其實心為慳錢,當環保要用多啲錢,就扮聽唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞